gondoskodás

2021.05.05. 15:00

Fogják a beteg kezét az élete utolsó percéig

Nagyon sokan még mindig félelemmel, tabuként tekintenek a halálra.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Polcz Alaine-nel indították el 1991-ben a végstádiumú daganatos betegek tüneteket enyhítő ellátását. A kulcsszó akkor is és azóta is a méltóság: hogy a gyógyíthatatlan daganatos betegek életük utolsó szakaszát értékes emberként, fájdalmak nélkül, szeretetben élhessék – idézte fel a kezdeteket dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója. Addig a „hospice” kifejezés gyakorlatilag ismeretlen volt, ma viszont a lakosság fele már tudja, mit jelent. Közben több mint háromszázra nőtt a hospice-ágyak száma az országban, az orvosok és ápolók képzésébe pedig bekerült a végstádiumú daganatos betegek speciális tudást igénylő ellátása, a palliatív kezelés.

A fővárosban kezdődött

A Magyar Hospice Alapítvány tízágyas Budapest Hospice Háza volt az első olyan ingyenesség elvén alapuló intézmény Magyarországon, amely nem kórházi osztályként végzi a végstádiumú betegek ellátását. Lényege, hogy kevés ággyal működik, s az ott fekvő betegekre megfelelő figyelem és az életvégi ellátáshoz szükséges szakértelem jut. Ahhoz, hogy ez fenntartható legyen, egyre nagyobb a jelentősége a társadalmi felajánlásoknak.

A Magyar Hospice Alapítvány egyszerre megközelítőleg hetven embernek tud otthoni ellátást nyújtani. A betegekhez rendszeresen kijárnak a hospice-team tagjai: orvos, ápoló, gyógytornász, ha szükséges pszichológus, dietetikus, vagy akár önkéntes. A „Fogd a kezem” gyerekhospice-szolgálat az egyetlen otthoni segítség a betegséggel élő vagy vég­stádiumú beteg gyermekeket ápoló családoknak. A jubileumi évben szeretnék kialakítani az életvégi kísérés rendszerét, vagyis azt, hogy kiképzett laikusok támogassák az élete végéhez közeledő beteget és családját. Elindítják a verbálisan már nem kommunikáló betegek számára a zeneterápiát, mert a zene pozitív élményt ad, a zenén keresztül kontaktusba tudnak lépni a külvilággal – ismertette az orvosigazgató.

A végstádiumú betegeknek különösen nagy szükségük van olyan ellátórendszerre, amely nem a betegségre, hanem a családra, a lélekre fókuszál. Miskolcon a Szentpéteri kapuban található az Erzsébet Hospice Otthon és Alapítvány, amely ugyanezen elvek mentén, nonprofit szervezetként működik.

(A borítóképen: A gondoskodás értékes emberré teszi a beteget)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában