Érettségi 2021

2021.05.04. 09:00

„Épp erre számítottam!”

Nem volt nehéz a magyar írásbeli, mondták a vizsga után a diákok.

Hegyi Erika

20210503 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Érettségi riport.

Fotó: Kozma István

Elégedetten jöttek ki a középiskolákból az érettségiző diákok hétfő délután. Az általunk megkérdezett fiatalok mindannyian azt mondták, hogy nem volt nehéz a magyar írásbeli.

Mint minden évben, az idén is a magyar nyelv és irodalommal kezdődött a középiskolás éveket lezáró vizsgák sora. A mostani évfolyam felkészülését nehezítette, hogy a járvány miatt november elejétől digitális tanrendben tanultak. Az érettségit is csak a szigorú, egészségügyi előírások betartásával lehetett megszervezni, szóbeliket pedig, néhány kivételtől eltekintve, nem tartanak.

Nem az erőssége

A Diósgyőri Gimnázium előtt két diáklánnyal találkoztunk. Pavlyás Laura nem volt teljesen elégedett, mint mondta, neki a magyar nem az erőssége, reménykedik, hogy a hármas azért meglesz.

– A szövegértés azonban könnyű volt, érthető kérdésekkel, az érvelő fogalmazáshoz is jó témát adtak, úgyhogy remélem, ez a része jól sikerült. Amellett kellett érveket hozni, hogy a társasjáték vagy a videójáték jobb-e. A műelemzéshez részben Mikszáth Kálmán novelláját választottam, a címe Szűcs Pali szerencséje. Ez már nagyobb kihívást jelentett – fogalmazott Laura. Hozzátette: az online órákon nehezebb volt megérteni a tananyagot, mintha személyesen magyarázták volna el a tanárok. A matekot még nehezebbnek tartja, a történelmet pedig még annál is nehezebbnek. Barátnője, Győry Claudia úgy fogalmazott: ,,rosszabbra számítottam, de szerencsére könnyű volt a magyar írásbeli.” Reménykedik, hogy a négyes osztályzata meglesz, mert neki a magyar kell a továbbtanuláshoz.

– A szövegértés nem okozott gondot, könnyű volt a szöveg, és jól értelmezhető kérdésekre kellett válaszolni. Nagyon remélem, hogy ez a része jól sikerült. A második részben nem az érvelő fogalmazást választottam, hanem a gyakorlati szövegalkotást. Kérvényt kellett írni az igazgatónak egy új szak indításáról. Tetszett ez a téma. A műelemzés részben pedig én is a Mikszáth-novellát választottam – sorolta Claudia.

Az MSZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola előtt egy fiúcsapattal találkoztunk. Kiderült, osztálytársak és épületgépészek lesznek. Birta Ákos Márk azt mondta, nem volt nehéz a magyar.

– Az érvelő fogalmazáshoz tökéletes témát kaptunk a videójátékokkal kapcsolatban, nekem ez kiválóan ment. A novellaelemzéshez is könnyebb művet adtak, remélem, a többi írásbeli is ilyen lesz. Magyarból úgy készültünk a digitális tanulás alatt, hogy házi feladatként kaptuk a régebbi érettségi feladatokat. A többi tárgyból is hasonlóképpen készültem, és ami nem ment, azt még gyakoroltam – tette hozzá Ákos.

Bártfai Jenő Máté szintén elégedetten mosolygott.

– Épp erre számítottam – értékelt. – Otthon az elmúlt évek feladatlapjain gyakoroltam, és azok is hasonlóak voltak. Tetszett az érvelő fogalmazás. Úgy gondolom, hogy a hármas meglesz – mondta Máté. Elárulta, a matektól azonban fél.

(A borítóképen: Délutánra is megmaradt a jókedv, a matektól azért jobban tartanak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában