„Tisztítsuk meg az országot!”

2021.05.14. 12:00

Bíznak benne, hogy a jó példa ragadós lesz

Mintegy háromszáz köbméter szemetet szedtek össze a Remény Zarándokai kulturális és hagyományőrző egyesület munkatársai és önkéntesei Lyukóban.

Bacsó István

A „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű pályázat keretében elvégzett munka célja a környezetszennyezés csökkentése volt, különösen az olyan súlyosan érintett területén a városnak, mint a Lyukóvölgy, ahol több illegális hulladéklerakó található. A szervezők ezenfelül az ott élők figyelmét is szerették volna felhívni a szemetelés elkerülésére, a környezet megóvására és a tisztaság fenntartására, mert tapasztalataik szerint a lakosság nem mindig kezeli megfelelően a háztartásokban termelődő hulladékokat.

Az illegális hulladéklerakók nemcsak a környezetre gyakorolnak káros hatást, hanem közvetett módon az itt élőkre is, és nemcsak fizikailag vagy kémiailag, a kioldódó vegyszerek által, hanem esztétikailag és lelki szinten is. Nem egészséges koszos környezetben élni, ezt felismerve indította el a mostani, hatnapos szemétmentesítő akcióját az egyesület.

Hat napig dolgoztak

Bozik Jánostól, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy miután sikerrel pályáztak az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiírt támogatásra, amelyen 7 millió 325 ezer forintot nyertek, indulhatott a szervezés és a munka. A hat nap alatt változó létszámban dolgoztak az emberek, a közel negyven saját tagjuk mellé mindig csatlakoztak helybeli önkéntesek, volt olyan nap, amikor mintegy kétszázan gyűjtötték a hulladékot. A felgyülemlett, mintegy háromszáz köbméternyi anyagot összegyűjtés után az egyesület őrzi mindaddig, amíg az önkormányzat el nem szállíttatja.

Az elnök köszönetét fejezte ki többek között Deák-Bárdos Mihály önkormányzati képviselőnek a munka támogatásáért.

A több száz helyi lakos mozgósítását a szervezők komoly eredménynek tartják és bíznak abban, hogy a jó példa ragadós lesz, és hogy a megvalósítás során az elhagyott vagy jogellenesen elhelyezett hulladékkal érintett önkormányzati területek teljes hulladékmentesítése megtörténhet. A jövőben gondoskodni kell a megtisztított terület megfigyeléséről és meg kell tenni minden szükséges intézkedést a jogellenes hulladéklerakás megelőzése és hatósági szankcionálásának elősegítése érdekében. Ezekben a feladatokban „utcabizalmik” segítik majd az egyesületet. De számítanak az önkormányzat lépéseire is ezekben az ügyekben, hiszen a legtöbb szemét az önkormányzathoz tartozó közterületekről került összegyűjtésre, az illegális lerakók is itt találhatók. Egy civil szervezet segíthet a munkában, de nem oldhatja meg véglegesen a problémát a terület gazdája helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában