Miskolc

2021.05.28. 13:00

Baloldali virágosítási tervek, burjánzó gaz és tarack mellett

A Velünk a Város virágosítási és fásítási terveit ismertették miskolci baloldali politikusok csütörtökön. Szerintük a nagy fűnek az eső is az oka.

20210525 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Derékig ér a vágatlan fű Miskolcon.

Fotó: Kozma István

A megyeszékhely virágosításáról tartott tájékoztatót tegnap délelőtt Simon Gábor és Bartha György a Velünk a Város frakciója nevében a Városház téren. „Eddig 22 virágfát telepítettek olyan helyekre, ahol az a közlekedés biztonságát nem veszélyezteti” – emelte ki Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője. Ismertette: öt év alatt összesen 10 ezer fát szeretnének elültetni a városban. Tavaly 2 ezer fát ültettek el, idén ősszel pedig újabb 2 ezer csemetével gazdagodik Miskolc. A napokban kezdődött a virágok ültetése is, 55 ezer tő egynyári növény kerül a város közterületeire a következő hetekben. Bartha György önkormányzati képviselővel együtt kezdeményezik azt is, hogy a belváros ablakaiban is legyen több virág, így ha valaki vállalja a növények gondozását, akkor a Városgazda elkészíti számára az ehhez szükséges balkonládát.

Gondozatlan közterületek

Az elmúlt hetekben egyre nagyobb lett a fű és ezzel együtt a gaz a városban, sokan a közösségi oldalon fejezték ki nemtetszésüket a gondozatlan közterületek miatt, de szerkesztőségünk is kapott megkeresést az áldatlan állapotok miatt az elmúlt időszakban.

Megkérdeztük Simon Gábort, hogy mennyit költ a város fűnyírásra, kaszálásra. Válaszában – bár több mint másfél éve ők vezetik Miskolcot – az előző városvezetést tette felelőssé egyebek mellett a helyzetért, majd közölte, hogy április végén elindult a fűnyírási program. „Talán sokan észrevették Magyarország területén, hogy az elmúlt 30 napból 15 napban esett az eső. Aki már életében nyírt füvet, az tudja, hogy esőben nem lehet füvet nyírni, mert a fűgyűjtés nem működik” – reagált a fűnyírás hiányát firtató kérdésre.

Simon Gábor és Bartha György. A Velünk a Város frakcióvezetője (balra) az időjárást is okolja az „égig érő” fűért, gazért, gondozatlan közterületekért Fotó: Kozma István

„Jelen pillanatban Diósgyőr területén dolgoznak, a görömbölyi, az avasi és a Szentpéteri kapui területek vannak hátra, 7-10 napon belül mindenütt megtörténik a fűnyírás” – emelte ki a frakcióvezető.

Méhlegelő tábla a gazos részen

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy Méhlegelő feliratú táblával lehet találkozni a városban. Kollégánk megnézte a megadott helyszínt, és ott valóban a gazos, gondozatlan terület közepén messziről látszik a tábla és a felirat: Méhlegelő.

Simon Gábor kérdésünkre megerősítette ennek meglétét, szerinte jelenleg egy helyszínen, kísérleti jelleggel alakítottak ki ilyet Martinkertváros és Szirma között. (Az Észak-Magyarország munkatársa azonban a Kiss Ernő utcánál, két kiskereskedelmi lánccal szemben, a Szinva patak melletti kutyafuttatónál látta a táblát...).

A méhlegelőnél méheket nem, de köpőlegyet, azt már láttunk

Simon Gábor elmondta, a város főkertésze azt ígérte, megvizsgálják ennek hatékonyságát és működését, lakossági igény esetén pedig további területeket bocsáthatnak a méhek rendelkezésére, de ebben egyelőre nem született még döntés.

Másra mutogat a városvezetés

Megkeresésünkre a miskolci Fidesz–KDNP frakció szóvivője, Hollósy András azt mondta: eddig megszokhattuk, hogy a baloldal saját teszetoszaságát leplezve folyamatosan az Orbán-kormányra, a Fideszre és a koronavírusra mutogat. Most is kaptunk ebből ízelítőt. A baloldal továbbra sem hibás, a helyzet viszont annyiban változott, hogy most már az eső is hibás.

(A borítóképen: Kinek van kedve egy ilyen padon megpihenni?)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában