Magyar Vöröskereszt

2021.05.17. 15:00

Az elődök helytállásából erőt lehet meríteni a legnehezebb helyzetekben is

Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt – 140 éve egymásért!

Fotó: Jóri András

Május 16-án ünnepelte fennállásának 140. évfordulóját a humanitárius szervezet. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét – emlékeztet a szervezet közleménye.

Ünnepre okot adó teljesítmény

Az elmúlt 140 év alatt a Magyar Vöröskereszt hazai viszonylatban az egyik legjelentősebb humanitárius és karitatív mozgalommá nőtte ki magát, mely jelen volt közel másfél évszázad legfontosabb történelmi eseményeinél. Többször tevékenyen szerepet vállalt az országot sújtó háborúk, környezeti katasztrófák és válságok hatásainak enyhítésében.

Napjainkban a szervezet legfontosabb feladatai közé tartozik a véradásszervezés, az elsősegélynyújtó tanfolyamok és vizsgák szervezése, valamint egy komplex szociális ellátó- és intézményrendszer működtetése, mellyel a legkülönfélébb hátterű embereknek képesek segíteni, legyen szó hajléktalanokról, nélkülözőkről vagy erőszak elszenvedőiről.

Különleges egészségnevelő és katasztrófa-készenléti programjaikkal évente több ezer embert érnek el.

A koronavírus-járvány megjelenése óta a Magyar Vöröskereszt is közreműködik a pandémia elleni küzdelemben: a folyamatos lakossági segélyezés mellett önkéntesei a legváltozatosabb helyszíneken segítettek, a mintavételi pontoktól kezdve a telefonos diszpécserszolgálatokig.

„Ünneplésre ad alkalmat az a tény, hogy szervezetünk 1881 óta jelen van a Magyarországon, és képes lehetőségein túl tagjai, önkéntesei és munkatársai segítségével mozgósítani az emberek jóakaratát, és alapelveivel képviselni olyan értékeket, melyekkel mindenki azonosulni tud. Elődeink helytállását és az általuk meghozott áldozatokat szemlélve a legnehezebbnek tűnő helyzetekben is erőt meríthetünk a folytatáshoz!” – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke.

A szervezet ifjúsági tagozata, a közel 25.000 tagot számláló Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2021. február 9-én ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját.

Az idei kerek évfordulókra több jubileumi kezdeményezés is felhívja a figyelmet.

A Magyar Vöröskereszt egész évben azt az ünnepi emblémát használja, melynek megtervezésére tavaly pályázatot írtak ki. Juhász Zsolt grafikus első helyezett műve jelképezi az idei év jelmondatát is: „140 éve egymásért!”

Májusban, országszerte 163 helyszínen látható a „Plakátsorsok” című közterületi plakátkampány, mely a szervezet segítő tevékenységeire hívja fel a figyelmet, a fővárosban élők pedig további érdekességeket tudhatnak meg a Vöröskeresztről, ha megtalálják a Budapest különböző pontjain elrejtett, tematikus „geoládákat”, egy egyedülálló kihívás keretében.

Az évfordulóhoz köthető programokról részletesebben itt lehet tájékozódni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában