beruházás

2021.05.14. 12:30

Az egyetemre költözik a levéltár

Közel tízmilliárd forintból tudományos adatelemző központ és levéltári kutatási adatforrástár épül a Miskolci Egyetemen.

Forrás: ÉM

A Miskolci Egyetem Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár megvalósításáról május 3-án döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a beruházásra 9 milliárd 682 millió forintot különítettek el, az idei költségvetésből 3 milliárd 162 millió forint használható fel a beruházásra. A nagyobb hányad a 2022. évi és 2023. évi központi költségvetést terheli.

Komplex központ

A beruházás részleteiről Horváth Zita, az egyetem rektora lapunk kérdésére elmondta: egy komplex adatforrásközpont épül a miskolci campuson, amely helyet ad majd a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárának is. Ide kerül majd az új megyei levéltári központ, ami jelenleg a bíróság épületében működik, illetve az egyetemre költözik az alsózsolcai levéltári raktár is.

Az egyetemi könyvtár épületének átépítésével és egy új szárny kialakításával létrejövő modern épületegyüttesben a levéltár megtartja eredeti, jogszabály által meghatározott feladatait, egyetemi jelenléte ugyanakkor óriási lehetőséget tartogat. A Miskolci Egyetem könyvtára, levéltára és múzeuma ugyanis fizikai és szellemi értelemben is össze lesz kötve a levéltárral – fogalmazott a rektor. Közös kutatások, kiállítások, képzések, továbbképzések adják majd a közös munkájuk alapját, de az intézmények szerepet kapnak majd a tudomány népszerűsítésében is.

– Az adatelemző módszertani központ létrehozása azt jelenti – világította meg Horváth Zita –, hogy kihasználhatjuk a humán és műszaki, informatikai tudásban rejlő lehetőségeket. Mind a levéltár, mind a könyvtár óriási adatvagyon birtokosa. Jövőbeli együttműködésükben a klasszikus kutatásokon túl a mesterséges intelligencia és a big data elemzések új kutatási irányokat jelentenek az egyetem számára.

Az „adattárprojekt” 2017-ben indult, akkor készült kormány-előterjesztés a beruházásról, az építészeti és szakmai tervek előkészítéséről. A mostani kormányhatározat már a kivitelezés összegét határozta meg a lezajlott közbeszerzés alapján.

A rektortól megtudtuk: 2021-ben az új levéltári épület építése kezdődik meg, ennek elkészülte után átmenetileg ide költözik át az egyetemi könyvtár, amíg a könyvtárépület felújítása tart. Az adat­elemző központ és a levéltári adatforrástár épületegyüttese várhatóan 2023-ban lesz átadásra kész.

(A borítóképen: Látványterven az egyetemi adatelemző központ. Elkészülése után a tudományos munkát is segíti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában