Beruházás

2021.05.28. 07:00

Augusztusban nyit a Tokaj-Hegyalja Egyetem

Dr. Hauser Zoltán: „a gyerek a nyár közepére megszületik és fel fog sírni”.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A nemzet régi tartozását törleszti a magyar kormány Sárospatak felé azzal, hogy megteremti a feltételeit a Tokaj-Hegyalja Egyetem létrehozásának – közölte dr. Stumpf István a felsőoktatás modellváltásának koordinációjáért felelős kormánybiztos azon a sajtótájékoztatón, amelyet szerdán tartottak Sárospatakon a leendő egyetem épületében.

Minőségi képzést

Hozzátette: az intézmény a nevével azt üzeni a borvidék 27 településének, hogy ez egy közös intellektuális, szellemi beruházás, mégpedig olyan léptékű, amely nagyon régen nem érkezett a térségbe. Az egyetemet működtető alapítvány elnökeként Stumpf István kijelentette: annak ellenére nehéz dolguk lesz, hogy a Református Kollégium révén a közép- és felsőfokú oktatásnak Patakon több évszázados hagyománya van, hiszen az új egyetem ebben a formában szinte „zöldmezős” beruházásként indul el augusztus elsején. Aláhúzta: az a cél, hogy egy minőségi képzést nyújtó, kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező felsőoktatási intézményt hozzanak létre a pedagógus- és szőlész-borász képzés területén egyaránt, ahol a hagyomány és innováció megfelelő arányban kapcsolódik össze.

Tudósítónknak azt is elárulta, hogy infrastrukturális fejlesztéseket terveznek. Ezek között említette a Comenius Campushoz tartozó Furmint Hotel harmadik és negyedik emeletének befejezését és felújítják a Makovecz-téri, főépületet, amelyet a 21. századi kihívásoknak megfelelően alakítanak át. Beszélt arról is, hogy szeretnének egy új campust létrehozni a szomszédos telken, az egykori malom helyén, valamint hozzátette: reméli, hogy a ma a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó, egykori Borostyán Szálloda épülete – immár az egyetem részeként – ismét a fiatalok találkozóhelye lesz majd a Rákóczi-vár szomszédságában. Megemlítette azt is, hogy szoros együttműködést szeretnének kiépíteni a tarcali szőlészeti és borászati kutatóintézettel, valamint a tervek szerint Tokajban a főtéren egy új épületben alakítják ki az úgynevezett „professzorok házát”, amelyben elsősorban a külföldről érkező oktatókat, kutatókat fogadják majd.

Nem a gólya hozza

Dr. Molnár Péter a Tokaj Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, az egyetemet fenntartó alapítvány egyik tagja hozzáfűzte: a borvidéken világszínvonalú borászatok tevékenykednek, amelyek készek arra, hogy gyakorlóhelyei legyenek a Sárospatakon tanuló szakembereknek. Ugyancsak az egyetem szolgálatába állítják azokat a kapcsolataikat, amelyek becsatolják majd a nemzetközi vérkeringésbe az ott zajló képzést. Kiemelte: a tokaji borászatban generációváltás zajlik, amihez a szőlőtermesztés és borkészítés minden szintjén kiváló szakemberekre van szükség. Ennek előkészülete már több éve folyik, és ezt a munkát koronázza meg a pataki egyetemi szintű borászképzés – mondta a hegyközség elnöke.

Dr. Hauser Zoltán, az egyetemi feltételek megteremtésén dolgozó munkacsoport vezetője arról beszélt, hogy az előkészületi munkák jó ütemben zajlanak. A sárospataki Comenius Campus leválása az eddigi anyaintézményről, vagyis az egri Eszterházy Károly Egyetemről folyamatosan zajlik, egyben azon dolgoznak, hogy az önálló egyetem elindulásához szükséges jogszabályi feltételeknek megfeleljen az intézmény. Ezen az egyes területek kiváló szakemberei dolgoznak – tette hozzá. Lapunknak a folyamatot a gyermekszületés és nevelés folyamatával illusztrálta. Elmondta: augusztus elsejére „a gyermek egészségesen megszületik és felsír. Azután kell elkezdeni nevelni, hogy idejekorán, felkészülten menjen iskolába”. Aláhúzta: egy egyetem létrehozása nem úgy történik, hogy „meghozta a gólya”. Úgy becsülte: három-öt év szükséges ahhoz, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem képzési kínálata mindenki számára érzékelhető legyen.

Aros János a város polgármestere arról beszélt, hogy Sárospatak diákvárosból egyetemváros lesz. Emlékeztetett rá, hogy 490 évvel a Református Kollégium létrejötte, több mint 160 évvel az önálló intézménnyé alakulás, valamint 20 évnyi függőségi viszony után újabb oktatási történelmi pillanatot él át a város a kormányzati döntés nyomán. Hozzátette: az egyetemi fejlesztés a város és a térség javát is szolgálja majd.

Eredményes a digitális program

A sajtótájékoztatón Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára ismertette a Digitális Comenius Program éves jelentését. Kiemelte: a program eredetileg a digitális eszközök tantermi használatára, a pedagógus munkájának kiegészítésére fókuszált, amit a pandémia felülírt, mivel minden érintett az otthonából kényszerült követni az oktatási folyamatot. Hozzátette: az oktatás digitalizációja mellett átalakulóban vannak a klasszikus pedagógus szerepek is, hiszen a tudás birtokosából a tanulási folyamat irányítójává válnak a tanárok. A programban dolgozók eddigi munkáját eredményesnek ítélte a helyettes államtitkár, hozzátéve: feladat is van még bőven. Ezek között említette, hogy nagyobb teret kell adni a tanulók kreativitásának, valamint módot adni a szélesebb körű együttműködésre.

(A borítóképen: Az egyetem campusa a pataki diák szobrával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában