Érettségi 2021

2021.05.05. 16:00

A matek érettségi sem volt nehéz

Az általunk megkérdezett diákok nem tartották túl nehéznek az idei matekírásbelit.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Kedden a matematika-írásbelivel folytatódott az érettségi vizsgák sora. A reggel a járvány miatt hőmérsékletméréssel és kézfertőtlenítéssel indult. Pár perc múlva azonban már a feladatokon gondolkoztak a diákok. Ezúttal a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium előtt várakoztunk, hogy az írásbeli után megkérdezzük a diákokat, hogy sikerül?

Elsőként három fiatalember sietett ki a gimnázium ajtaján. Azt mondták, ők nem nyilatkoznak, mert nem ők a ,,legélesebb kések a fiókban”. Túl nehéznek tartották a matekot, és úgy érezték, hogy nekik nem ment túl jól. Javasolták, hogy érdeklődjünk olyan diákoknál, akik jobban otthon vannak a számok világában. Így is tettünk.

Kulcsár-Székely Gábor úgy jellemezte a feladatsort, hogy hasonló volt az elmúlt évekéhez. Ezt azért tudja, mert gyakorlásképpen a korábbi feladatsorokat oldotta meg.

– Voltak azért nehezebb feladatok, az írásbeli első és második részében egyaránt. Nekem általában a függvényekkel és koordináta-rendszerrel vannak gondjaim, ezek most is nehezebben mentek. A felkészülésben segített egy nagyon jó internetes oldal, de a tanárunk is mindent megtett, hogy felkészítsen minket. Feladatokat oldottunk meg, de online órákat is tartott. Ez teljesen olyan volt, mintha az iskolában ültünk volna, hiszen kamerán keresztül láttuk a tanárt, a táblát, mi pedig jegyzeteltünk a füzetünkbe – sorolta Gábor.

Elárulta, neki a matek nem kell a továbbtanuláshoz, sőt kihagy egy évet, megvárja, amíg rendeződik a járványhelyzet, mert nem szeretné online oktatással kezdeni az egyetemet. A Zrínyibe egyébként média tagozatra járt.

Négyes vagy ötös

Elégedett volt a feladatsorral Sváb Noémi. Szerinte könnyebb volt, mint az elmúlt évek írásbelijei, de ezt tapasztalta hétfőn is a magyarnál.

– Nehezebb feladatok is akadtak azért, például a geometria témakörben. A térfogatszámítás nem ment túl jól, de a többi jól sikerült, szerintem négyes vagy ötös lesz. Nem szerettem túlságosan a matekot, bár a mostani tanárunk igyekezett megszerettetni velünk. A digitális oktatás miatt nem volt könnyű a felkészülés, de segítettek az elmúlt évek feladatlapjai, a tanárunk, és ha kellett az osztálytársaimmal egymásnak is segítettünk, jól összedolgoztunk – fogalmazott Noémi. Ő egyébként a Budapesti Iparművészeti Egyetemre szeretne bejutni, rajz tagozatra járt.

Újabb mosolygós lány végzett a matekkal, a dráma tagozatos Kiss Ildikó. Ő is úgy látja, könnyebb volt, mint a korábbiak, de azért talált benne furfangos feladatot is.

– Összességében rosszabbra számítottam. Nekem a függvények mindig nehezen mentek, most is volt egy-két olyan feladat, aminek az első felében függvény volt, azt kihagytam. A többi azonban nem okozott gondot. Pluszórákat is tartott a tanárunk, ezek online órák voltak, és ha valamit nem értettünk, akkor azt nyugodtan megkérdezhettük tőle. Nagy segítség volt az is, hogy a videómegosztón fent vannak az érettségi feladatok megoldással együtt, témakörök szerint csoportosítva – sorolta Ildikó.

Megtudtuk, a matek neki sem kell a továbbtanuláshoz, hiszen művészi pályára készül. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre szeretne bejutni.

(A borítóképen: Jól jött a számológép a feladatok megoldása során)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában