Turizmus és vendéglátás

2021.05.22. 17:30

A késleltetett fürdőnyitás miatt padlón a vállalkozások

Nehéz helyzetbe hozta a városvezetés a miskolci vállalkozásokat, főként a turizmusból élőket, hogy egyetlen strand sem nyitott ki Miskolctapolcán.

Petri Nóra

Fotó: Bujdos Tibor

Hiába indult meg a belföldi turizmus, amikor a vendégek meghallják, hogy jelenleg itt nincs egy fürdő sem nyitva, elállnak a foglalástól, de arra is volt példa, hogy visszamondták azt” – állítják egybehangzóan az Észak-Magyarországnak miskolctapolcai szállásadók. Mint mondják, a legnehezebb időszakokban megtartották dolgozóikat – a kormányzati támogatásnak köszönhetően –, sőt, májusra sokan felvettek még embereket. Most se vendég, se bevétel, se információ, hogy mikor lesz ennek vége – hangsúlyozzák, majd rámutatnak: ugyan az Ellipsum egy friss bejelentés szerint június 12-én kinyit, azonban ezzel sem térül meg a májusi és a későbbi bevételkiesésük. A Barlangfürdőnek és a miskolctapolcai strandnak sincs pontos nyitási időpontja, az Ellipsumnak pedig jelenleg honlapja sincs, vagy ha van, akkor nagyon elrejtették a turisták szeme elől, akik főként az interneten keresztül választanak utazási célpontot.

Megtartott munkavállalók

„A pandémia tavaly március 16-ával kezdődött, ezután zártunk be három hónapig – tekint vissza Ostorházi Imre, a Calimbra Hotel tulajdonosa, ügyvezetője. – Azt még át is vészeltük, és volt egy jó nyarunk, de már szeptembertől lehetett érezni a foglalásokban is, hogy jönnek újra a szigorítások. Az igazi nagy kiesés tavaly novembertől jelentkezett napjainkig, hiszen nemhogy árbevételünk nem volt – igyekeztünk közben csinosítgatni, felújítani –, sokkal több pénzt költöttünk, mintha nyitva lettünk volna. Kormányzati segítséggel és nem kis áldozatok révén megtartottuk a kollégáinkat”.

Az ügyvezető aláhúzza: természetesen ebben a szektorban szinte mindenkinek a vállalkozása agyon van terhelve hitellel. „Majd amikor már azt hittük, hogy fellélegezhetünk, hiszen nyithatunk május elején, akkor szembesültünk azzal, hogy nem jönnek a foglalások. Aztán kiderült, hogy a miskolctapolcai fürdők egyike sem nyit ki május elejére. Eleinte még bíztunk abban, hogy legalább a Barlangfürdő kinyit, az lehetett volna a megváltás, de az is talán csak június végén” – sorolja a vállalkozó.

Szépen indul a szezon – másutt

„Miközben a médiában és az ország más-más pontjáról, szállodás kollégáktól is hallottuk, hogy gyönyörűen indul a szezon – a foglalások május elején országosan 40-50 százalékosak voltak, a Balatonnál már akkor 70 százalékos volt a lefoglalt szálláshelyek nagyságrendje pünkösdre –, nálunk nem ezt tapasztaltuk. Felvettük a kapcsolatot a többiekkel, más miskolci szállás­adókkal és kiderült, náluk is jó esetben 10-20 százalékos a foglaltság májusban, beleértve a pünkösdi hétvégét is. Kibírtuk a pandémiát, és most fogunk elvérezni?” – hangsúlyozza az ügyvezető. Ostorházi Imre szerint ez nagyon nehéz helyzetbe hozza a helyi vállalkozásokat: örömmel hallottuk, hogy a banki moratórium megmarad, május végével azonban vége az 50 százalékos bértámogatásnak.

A legtöbb szállásadó szintén azt tapasztalja, hogy hiába indult el a turizmus országosan, strand vagy fürdő nélkül senkinek nem kell a tapolcai hosszú hétvége. Ráadásul semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak.

„Teljesen biztosak voltunk abban, ha májusban nyithatunk, akkor telt ház lesz. Erről már az Alfa Hotel tulajdonosa, Ostorházi Istvánné beszélt. – Óriási volt az érdeklődés, de amikor a vendégek meghallották, hogy sem az Ellipsum, a térség legnagyobb attrakciója, sem a Barlangfürdő nem nyit ki májusban, akkor visszamondták a foglalásokat.

„Nem is az volt a legnagyobb baj, hogy be voltunk zárva, hiszen ezt nem lehetett elkerülni, hanem hogy most nem tudunk kinyitni. Illetve ki tudunk, mert megengedik, csak felesleges, mert Tapolcán nincs ember, nincs, amiért idejöjjön a turista” – ezt már a Hotel Kitty szállodavezetője mondja. Kilián György a helyzetet borzasztónak tartja, hogy nem nyitottak ki a fürdők, hiszen Miskolctapolcának valójában más vonz­ereje nem nagyon van. A pünkösdi hétvégére a 25 szobából mindössze három szobánkat foglalták le!

Ez teljesen tönkre tesz minket!

„Azt hallja az ember, hogy az országban nyitva vannak a szállodák és nagyon sok foglalás van, jönnek a vendégek, csak Miskolctapolcára nem jön senki – húzza alá Kilián György. A szálloda tulajdonosa, Kilián István úgy fogalmaz: „Az elmúlt hat hónap teljesen kivégzett minket, mi számítottunk arra, hogy májusban kinyithatunk végre, és még húzzunk rá másfél hónapot? Ez pontosan a halállal egyenlő, ez teljesen tönkre tesz minket!” Kilián István szerint ők és valamennyi szállásadó vétlen elszenvedője a mostani helyzetnek. „Kinyitunk, csak az illúzió miatt, pedig tudjuk, hogy 3 szobával ez a hétvége is veszteséges lesz. Arról nem beszélve, hogy adtunk fel álláshirdetéseket, felvettünk embereket, mert lehet nyitni, gondoltuk. Még több dolgozónk van, mint volt, mert kellett az ember. Most nem mondhatom azt nekik, hogy mégsem veszem fel őket, amikor már megegyeztem velük. Közben kinézünk az ablakon, és azt látjuk, hogy nincs turista Miskolctapolcán!” – fakadt ki a szállodavezető. Ostorházi Imre rámutat: mint szolgáltató úgy érzem, hogy évtizedek óta kiváló partnerei voltunk a fürdőknek, s most nemcsak a magam, hanem a többi szállásadó nevében is beszélek. Különösen a Barlangfürdőnek, mert meggyőződésem, hogy a vendégek nagy százalékát mi, szállásadók biztosítottuk, és most nem érezzük visszafelé is ezt a partnerséget.

Honlap híján...

Fürdőélmény nélkül a vendégek – érthető módon – nem Miskolctapolcát választják. A térség legtöbb strandja már tárt kapukkal várja a vendégeket, például a Zsóry és a Végardó Fürdő is nyitva van. Egyelőre nem tudni, hogy mi áll például a Barlangfürdő vagy a miskolctapolcai strand késői nyitása mögött. Honlapjukon még a napokban is az volt olvasható: „A tervek szerint: az Ellipsum komplexum strandfürdő részének (korábban Miskolctapolcai Strandfürdő) újranyitása az elmúlt évhez hasonlóan május végére, a veszélyhelyzet elhárítása miatt jelenleg is zajló beruházás miatt a Barlangfürdő és a tapolcai Ellipsum komplexum átadás előtt álló, újonnan épült élményfürdő részének nyitása június második felében várható.”

Miközben a legfrissebb adatok szerint csak a pünkösdi hétvégére sok helyen az országban ki kellett tenni a megtelt táblát, addig a májusban Miskolctapolcára készülőket a fenti közlemény fogadta, amelyben valójában egyetlen konkrét nyitási időpont sincs. Az Ellipsumnak pedig nincs vagy nem látható még a honlapja. A turisztikai szakemberek szerint nincs az a vendég, aki így lefoglalna egy szállást egy fürdőiről nevezetes helyen.

Azóta egy újabb közlemény is napvilágot látott. A városháza május 20-án keltezett híréből kiderült, június 12-én nyit majd az Ellipsum.

Az „eltitkolt” Ellipsum

Azt írták csütörtökön: „a nyitást hosszas és alapos előkészítő munka előzte meg”. A turizmusból élőket viszont senki sem tájékoztatta: sem a városvezetés, sem a fürdőüzemeltető. „Sajnos nem érezzük ennek a hatalmas volumenű beruházásnak a médiakampányát, hogy határainkon belül és kívül a vendégek értesülnének róla, mert magyar viszonylatban és a térséget tekintve egy nagyszerű attrakció nyitja majd meg kapuit” – nyilatkozta a nyitás híre kapcsán Ostorházi Imre, a Calimbra Hotel tulajdonosa. – Ezt a pünkösdi időszakot azonban már az sem tudná befolyásolni, ha ma idetennék a világ legjobb fürdőjét! – tette hozzá arra utalva, hogy az ország többi részéhez képest ebben a hónapban nagyon kevés turista választotta utazási célpontnak Miskolctapolcát.

„Örülünk, hogy megnyit az Ellipsum, de ez addig is azt jelenti, hogy kinyitunk hétvégére, aminek szinte semmi értelme, ahogy korábban is mondtam, ez csak illúzió” – nyilatkozta a nyitás híre kapcsán Kilián István, a Hotel Kitty tulajdonosa. Reméljük, hogy június 12-étől valami beindul, és ha normálisan reklámozzák, az emberek tudni fognak róla, abból lehet valami. De másfél hónap akkor is itt van rajtunk, és június 12-éig egy fillért sem keresünk!”

Az általunk megkérdezett turizmussal foglalkozó szakemberek nem csak az információkat hiányolják. Sokan elmondták azt is, hogy ezeket az attrakciókat más városok már elkezdték hirdetni, közösségi platformokon vagy más, célzott marketingakciókkal, hogy ezzel is segítsék a helyi ágazat, a helyi vállalkozások talpra állását.

(A borítóképen: Csendes volt Miskolctapolca, alig láttunk embert a parkban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában