áradás

2021.05.20. 18:42

A Hernád Hernádszentandrásnál is szélesen hömpölygött, le is kellett zárni a Pere felé vezető utat

A falu készült arra is, hogy a Kis-Hernád is kiönt, s ott is védekezni kell.

Fotó: Tóth Balázs

Déltájban több, a védekezésben részt vevő helybeli pakolta a zsákokat a traktor utánfutójára, mások pedig a vizet tartották szemmel. Jöttek megfigyelők Ináncsról is, ők is homokzsákoltak már a Bársonyos-patak zsilipjénél.

– Lassan unalmas lenne az élet Hernádszentandráson, ha nem kell zárni áradásnál az utat. Bíztunk abban, hogy nem lesz rá szükség, de délelőtt tíz órakor Pere felé már nem lehetett közlekedni. Hidasnémetinél egy méterrel alacsonyabban tetőzött a folyó, mint ősszel, ezért reménykedtünk, hogy nem kell lezárni az utat, szurkolunk, hogy Ináncs felé nyitva maradjon az út – mondta Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere. Hozzátette, a folyó délután tetőzött a térségben, Ináncs felé megnyugtató volt a kép, nyugodt éjszakára számítanak és arra, hogy pénteken déltájban Pere felé is enyhül a helyzet.

A védekezésről elmondta, szerdán délután zsákokat és homokot hoztak, s hétszázat meg is töltöttek a falubeliek. Ebből 4-500 darabot le is raktak, így volt tartalékjuk, ha Ináncs felé zárni kell a falut. Mint mondta, minden áradás más, ezúttal teljesen máshogy terült szét a víz a határban, mint fél évvel ezelőtt. Októberben például egy méterrel alacsonyabb volt a vízszint a 2010-es rekordnál, Ináncs felé mégis magasabb volt a vízállás.

A mezőgazdaságban károkat fog okozni az áradás a polgármester szerint, a szántókon lévő 8-10 centis kukoricát, alig kikelt napraforgót ellepte a víz, így komoly segítségre várnak a gazdák. Az önkormányzatoknak is jól jönne a segítség, hogy megújíthassák a harminc éves védműrendszereket, ez ugyanis óriási költség, amelyet az önkormányzatok nem tudnak kigazdálkodni. A zsilipek még bírják, de meg kellene őket erősíteni. Problémát jelentenek az elhanyagolt átereszek is, ezekre is oda kell figyelni. A természet alakítja magát, ehhez az embereknek is igazodniuk kell egy kicsit, így feladat lehet a meder takarítása, a bozót rendezése is.

Kurucz Istvánné szerint várható volt a Hernád áradása a rengeteg esőzés miatt, nem örül neki senki, mert utána megjelenik a belvíz a kiskertekben, pincékben. Nekik általában a beültetett kertjük feléig jön föl a víz, ami nagy bosszúság, de az még inkább, hogy megtelik a pince is, ilyenkor menteni kell onnan, amit lehet. Kényelmetlenséget okoz, ha Pere felé nem lehet közlekedni, de még inkább, ha Ináncs felé sem, akkor bent ragadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában