Autósoktatás

2021.04.20. 09:00

Zöld utat kaptak a közlekedési vizsgák

Akinek a tudása megkopott a másfél hónapos kihagyás következtében, plusz gyakorlati órákat vehet.

Apagyi Beáta

Szeged - 20190822 Tanulóvezető autók a Széchenyi téren. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: MW

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásához, az erről szóló jogszabályokhoz igazodva 2021. április 19-én a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont nonprofit Kft. (KAV) újraindította – közúti, vasúti, hajózási és drón területen is – a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit, amelyeket március 8-án a járvány visszaszorításának érdekében hozott korlátozásoknak megfelelően határozatlan időre felfüggesztett.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: „a vizsgaközpont 2020-ban már bizonyította, hogy a járványhelyzetben is képes megteremteni és fenntartani a biztonságos közlekedési vizsgáztatás feltételeit. Tavaly a közel két hónapos kényszerű leállás dacára több mint 680 ezer vizsgát bonyolítottak le. Az ügyhátralék gyors ledolgozása érdekében szükség esetén készek akár hivatali időn túli vagy hétvégi időpontot is biztosítani az ügyfelek számára.”

A vizsgaközpont a bevált gyakorlatnak megfelelően csak ott szervez vizsgákat, vizsgálatokat és utánképzéseket, ahol járványügyi szempontból biztonságos körülményeket tud teremteni. A részvétel kötelező feltétele az orrot és szájat eltakaró maszk viselése. A társaság minden helyszínen kézfertőtlenítőt biztosít, a védőtávolság betarthatósága érdekében korlátozza az egyszerre vizsgázók számát. A veszélyhelyzetre tekintettel rugalmasan kezelik az akár a vizsga napján beérkező lemondásokat is, és ilyen esetben ingyenesen biztosítanak új időpontot.

Elsőbbséget élveznek

Tóth Tibor, a miskolci Tóth Autósiskola vezetője megerősítette, hogy iskolájuk hétfőtől a teljes, korábbihoz hasonló ügyfélszolgálati és oktatási szolgáltatással nyitotta meg kapuit, beleértve az elméleti oktatást, a gyakorlati képzést, a vizsgák szervezését, egészen a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpontnak tett lejelentésekig. – Ami lényeges, hogy akinek a vizsgái a lezárások miatt elmaradtak, azok most elsőbbséget élveznek, ugyanis ezeket a jelentkezéseket veszi előre a központ is. Fontos kiemelni, hogy a korábban befizetett vizsgadíjak nem vesznek el – emelte ki.

– Iskolánkban körülbelül 25 diák vár a halasztás miatt új vizsgaidőpontra. A másfél hónapos kihagyás után figyelmükbe ajánljuk a forgalomban történő plusz gyakorlati alkalom lehetőségét, hogy tudásukat felfrissítsék a szám­adás előtt – tette hozzá.

(A borítóképen: Megint lehet autósoktatást tartani)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában