Önkéntesek

2021.04.18. 17:30

Valóságos szemétdombok „nőnek ki” az erdőkben

Legutóbb 28 köbméter szemetet szedtek össze a Bükkben önkéntesek.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

Itt a tavasz, ilyenkor egyre többen kirándulnak az erdőben, és egyre többen szembesülnek azzal, hogy nemcsak a turisták szemetelnek, hanem egyesek hulladéklerakónak használják a természetet. Több intézmény, szervezet és magánember is szemétszedési akciót hirdetett.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyei, barlangjai zárva tartanak, így a munkatársak szemétszedési akcióba kezdtek.

„Az Anna- és Szent István-barlang munkatársai lelkes lokálpatrióták, és szívükön viselik a természetet. Szabadidejükben, ha tehetik, gyakran túráznak a környék útjain. Természetesen ilyenkor csak a lábnyomukat hagyják az erdőben, szemetet sosem. Az utóbbi időben észrevették, hogy a Szinva patak völgye rendkívül szemetes lett. Felkerekedtek, hogy a Szent István-barlangtól egészen a Szinva patak forrásáig zsákokba szedjék a műút mellett eldobott háztartási hulladékot. Sajnos volt munkájuk bőven, így a szemétszedést tovább folytatják a kirándulók által kedvelt Egri Országút mellett” – számolt be az akcióról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Szerencsére másoknak is fontos erdeink tisztasága. Serbán Zsoltot sokan úgy ismerik mint a Bükk tisztasági nagykövete. Minden hónapban szervez szemétszedési akciót. Legutóbb április 10-én 25-en csatlakoztak hozzá, és nem kevesebb mint 28 köbméter kommunális hulladékot, limlomot szedtek össze.

Zsolt egyébként kárpitosként dolgozik, de egyszer az a gondolata támadt, hogy milyen jó lenne a Bükköt az ország legtisztább hegységévé tenni. Mivel meglátása szerint csak cselekedetekkel lehet a világot megváltoztatni, 2018 decemberében megszervezte az első szemétszedő akciót.

– Főként a lakott terület és az erdő találkozásánál vannak nagy problémák. Itt a kommunális hulladékon kívül kiszuperált műszaki cikkeket, autóabroncsokat, tönkrement bútorokat is találni. Sajnos a szemét folyamatosan újratermelődik, de hosszú távon optimista vagyok, és remélem, hogy megváltozik az emberek gondolkodása – jegyezte meg. A közösségi oldalon egyébként olyan felhívást is találunk, hogy aki kirándulni indul, vigyen magával egy nagy zsákot, és gyűjtse össze az útjába kerülő szemetet, hiszen csak közösen tehetjük szebbé a környezetünket.

Az utóbbi hetekben több olvasónk is jelezte, hogy a lakott területek melletti erdőkben valóban nagyon sok a szemét. Ilyen városrész például a Bodótető, ahol néhol halomban áll a hulladék.

A Berekalja feletti erdős terület sem teljesen tiszta még. Bár tavaly, olvasónk panasza után a Mirehu (Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás) munkatársai nagytakarítást végeztek a területen, de még mindig találni olyan helyeket, amiket szemétlerakónak használnak az emberek.

(A borítóképen: Az önkéntesek 28 köbméter szemetet szedtek össze)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában