gumiabroncs

2021.04.18. 19:00

Újabb energiacímkét változtatnak meg

Májustól a gumiabroncsok jelölése is többet árul el a fogyasztóknak a termékről.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A termékek energiahatékonyságáról tájékoztató jelölések idei változása utolérte a gumiabroncsokat is. Május 1-jétől új energiacímkét kapnak, amelyről egyértelműbb tájékoztatást olvashatnak le a fogyasztók a termékek minőségi és biztonsági jellemzőiről, valamint a környezetvédelmi normák teljesítéséről.

Több információt adnak

A gumiabroncsok energiacímkéinek az európai uniós előírások szerint történő változtatásának célja az, hogy az új matricák az eddigieknél is több információt nyújtsanak többek között az energiafelhasználásról, a gördülési ellenállásról, a nedves felületeken történő fékezésről és a külső zaj nagyságáról – adta hírül a Magyar Gumiabroncs Szövetség. Értékelésük szerint a változó jelölések segítenek a vásárlóknak megalapozottabb döntéseket hozni a vásárlás során, mivel az egyszerűen áttekinthető fő jellemzők és a kiegészítő információk alapján egyértelműbben megállapítható, hogy a gumiabroncsnak melyik jellemzője a fontosabb számukra a mindennapi használat során.

Osztályokba sorolják

A megújuló címke bal oldalán továbbra is az energiahatékonysági osztályokról lehet tájékozódni, ahol a skála a leghatékonyabb A-tól a legkevésbé hatékony E-ig terjed. A csúcskategóriás, zöld jelölést kiérdemelt gumiabroncsok gördülési ellenállása kisebb, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást jelent, ezért az ezeket használó járművek kevesebb energiát igényelnek.

A jobb oldalra került kék sávok az abroncsok vizes tapadásáról nyújtanak információt ugyancsak A-tól E-ig terjedő besorolásban. Minél világosabb a jelölés, annál jobb a tapadás, rövidebb a fékút nedves aszfalton.

A fő jellemzőkről tájékoztató ábrák alatt az abroncsok által kibocsátott külső zaj besorolása olvasható le: ez lehet A kategória, ami kevés zajt jelez a járművön kívül, vagy B, ami nagyobb zajszintet. A C osztály az új besorolás szerint már nem megengedett. A decibelben jelzett zajszint azonban nem azonos azzal az értékkel, amely az autó belsejében érzékelhető – hívják fel a figyelmet.

Az új rendelet értelmében a gyártóknak és a forgalmazóknak lehetőségük van arra is, hogy a zajszint jelzése mellett egy kiegészítő ikont helyezzenek el, ami a jeges és nehéz hóviszonyok melletti tapadásról tájékoztat. Erre a „3 hegycsúcs és hópihe”, más néven az „alpesi” szimbólum szolgál, hasonlóan a téli abroncsok oldalfalán látható jelzéshez.

A gumiabroncsok legfontosabb tulajdonságait jelző paraméterek megállapítására egységes teszteket használnak, amelyeket az egyes nemzeti hatóságok ellenőrizhetnek. A címke jobb felső sarkában elhelyezett QR-kód leolvasásával pedig az Európai Bizottság adatbázisába juthat be a fogyasztó, amelyben további műszaki leírásokat lehet olvasni.

Májustól él a rendszer

Az új energiacímkével a vásárlók először a 2021. május 1-jét követően gyártott és piacra került abroncsokon találkozhatnak, a gyártás hetét és évét jelölő DOT-szám alapján az 1821-as számtól kezdődően. A régebben gyártott és forgalomba hozott abroncsokon nem kell lecserélni a régi címkét, ezek kifutó rendszerben fognak eltűnni a piacról. A rendelkezés szerint azonban megengedett, hogy a régi címke mellett a forgalmazó az új rendszer szerinti címkét is feltüntesse.

Az új szabályozás hatásaival kapcsolatban a Magyar Gumiabroncs Szövetség megjegyezte: ha minden uniós vásárló az energiahatékonyság szempontjából legmagasabb osztályú gumiabroncsokat választaná, az évente nagyjából 15 millió tonnával kevesebb széndioxid-kibocsátást jelentene. Ez további újításokra, fejlesztésekre serkentheti a gyártókat, hogy gumiabroncsaik hatékonyabbak, biztonságosabbak és csendesebbek legyenek.

(A borítóképen: Nem mindegy a minősége)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában