ezt írtuk anno 2001-ben

2021.04.05. 07:30

Tisztelettel övezett nagyságaink kódexe

Fotó: BT

– Születőben van – Miskolci Panteon néven – egy kódex, amely az arra érdemesek nevét örökíti majd meg. Az Észak-Magyarország 2001. április 3-i számában a helyi múltat számos tanulmányban és kötetben feldolgozó Dobrossy István, a megyei levéltár igazgatója el is magyarázta, miről van pontosan szó.

Két évszázad fontos emberei

– Az ötletet a Deszkatemplom és a régi Avasi kilátó építésze, Szeghalmy Bálint hamvainak Németországból való hazahozatala és újratemetése adta. Olyan egyéniség volt, aki előtt az utókor méltán hajthat fejet, s akit jó szívvel javasolhatnék a díszpolgári cím elnyerésére. Ámde ezt a rendelet nem teszi lehetővé, hiszen Szeghalmy 1963-ban hunyt el – mesélte az igazgató. Tudni kell, hogy az erre vonatkozó rendelet a kimagasló személyiségek elhunytát követő két esztendőt jelölte meg arra, hogy emléküket e kitüntető címmel megtiszteljék. A kódex ad lehetőséget arra, hogy az elmúlt két évszázadból rögzítsék azok nevét, akik Miskolc kiemelkedően nagy, különös tisztelettel övezett nagyságai voltak.

(A borítóképen: Dobrossy István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában