Minőségi termékek

2021.04.13. 09:00

Régi hírnevére hajt a 132 éves újhelyi húsüzem

Új tulajdonossal működik tovább a 132 éves sátoraljaújhelyi húsüzem.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Tavaly új kezekbe került az 1889-ben alapított sátoraljaújhelyi húsüzem. A Zemplén Gourmet 1889 Kft. néven működő cég nem az olcsó hústermékek piacát célozza meg, a közép- és felsőbb minőségi kategóriákban szeretne teret nyerni – közölte Sivák Zsolt ügyvezető.

Tavaly ősztől gyártanak

A húsüzem története tehát éppen 132 esztendőre nyúlik vissza, a második világháború előtti időszakot tekintik az aranykornak. Az államosítás után a miskolci székhelyű Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat telephelyeként folytatta tovább működését. Ebben az időszakban specializálódott az akkoriban egyébként vágóhíddal is kiegészült sátoraljaújhelyi üzemegység elsősorban a szárazáruk és a lóhúsból készült termékek gyártására. 1991 és 2013 között Zemplén Hús Kft. néven folyt a termelés Sátoraljaújhelyen. A honlapon olvasható cégtörténet szerint ekkor sokat modernizálódott az üzem, ezzel együtt szélesedett is a termékpaletta, amely eredményeként a hazai boltok mellett kiléphettek a nemzetközi piacra is. Ezután többéves viszontagságos időszak következett, amikor is többször váltott tulajdonost az üzem, de hosszabb távon egyik formáció sem bizonyult életképesnek.

A Zemplén Gourmet 1889 Kft. 2020 őszétől kezdte meg a tényleges munkát a nagy múltú húsüzemben. Sivák Zsolt elmondta: szeretnék helyreállítani az üzem hírnevét, ezért válogatott alapanyagokat felhasználva, a régi receptúrákra alapozva, de új, magas minőségű termékekkel is piacra lépve kívánják hosszú távon biztosítani a cég eredményességét.

Egyedivel szállnak versenybe

Hangsúlyozta: a vágóhidat nem szeretnék újraindítani, mivel meglátásuk szerint sok magyar beszállító tudja már biztosítani a megfelelő minőségű alapanyagot számukra. Öt-hat ilyen termelővel és céggel vannak kapcsolatban, ez a kör az alapanyagok tekintetében stabilitást is jelent – mondta. Kérdésünkre válaszolva az ügyvezető azt is elmondta, hogy ugyan egy eléggé telített piacon próbálnak helyet találni maguknak, ám abban bíznak, hogy ebben a gazdasági szegmensben is érvényesül a minőségi termékek iránti bővülő kereslet. Vagyis nem az olcsó párizsik és virslik gyártásával szeretnének versenybe szállni a konkurensekkel, hanem olyan egyedi termékekkel, amelyeket inkább a közép- vagy felső kategóriában lehet emlegetni – magyarázta Sivák Zsolt.

Nemzetközi piacon is

A zempléni vásárlóközönség által közkedvelt és már korábban megszokott kolbászok és szalámik mellett a Zemplén Gourmet fantázianév alatt a középkategóriás termékeket gyártják, a Tokaj Gourmet pedig a prémiumkategóriát jelenti esetükben. Ebbe tartoznak a sváb receptek alapján és a vadhúsból készülő élelmiszerek. Az ügyvezető hozzáfűzte: folynak kísérletek a Tokaji borvidéken fellelhető alapanyagok, például a tokaji bor, az aszúbor, a szőlő, valamint az aszúszemek felhasználására, amelyek akár a páckészítésben vagy az ízvilág alakításában kaphatnak szerepet. Az üzem jelenleg harminc embernek ad munkát. A piacépítésről szólva elmondta: szeretnék újraindítani a korábban működő márkaboltjukat, a felújítás már folyamatban van. Sikerült teret nyerniük a nemzetközi piacokon is, például, cseh, lengyel, szlovák és német területekre is szállítanak. Az üzemben melléktevékenységként bérgyártás is zajlik – közölte Sivák Zsolt.

(A borítóképen: Sivák Zsolt a friss áru mellett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában