felújítás

2021.04.25. 08:00

Rendet vágtak az Avasi kilátó antennaerdejében

A kilátó rekonstrukciójára egyelőre félmilliárd forint van, ebből kell a kivitelezést megvalósítani.

20210423 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Lecsupaszított Avasi kilátó (Erzsébet térről Kossuth szoborral, haranglábbal, Erzsébet fürdő kupolával).

Fotó: Ádám János

Rendet vágott az Avasi kilátó csúcsára telepített antennaerdőben az Antenna Hungária. Az építmény sziluettjét megváltoztató híradástechnikai eszközök közül számos használaton kívülit eltávolítottak, egy 4,5 méter széles parabolaantennát kisebbre cseréltek.

Tart az egyeztetés

A torony megjelenésén szembetűnő változás mintegy jelzésszerűen arról tanúskodik, hogy megkezdődött a kilátó rekonstrukciója. Ez azonban csak részben igaz, mert a részletes kivitelezési tervek még készülnek – tudtuk meg a tervező építésztől, Viszlai Józseftől. Elképzeléseit az állami és a városi főépítész által vezetett tervtanács is jóváhagyta. Tart még az egyeztetés a helyreállításban részt vevőkkel, köztük az ablakok gyártóival is, akiknek a kilátó presszó szintjén a megnövelt üvegfelületekhez kell hozzáigazítaniuk a szerkezetek kivitelezését.

A majdani kivitelezőkkel történő egyeztetéseket azonban lehetne akár egyezkedésnek is nevezni, mivel a kivitelezés során bele kell férni a rekonstrukcióra rendelkezésre álló 530 millió forintos keretbe.

Rendbe kell hozni

A tervezett munkákról Viszlai József korábban úgy nyilatkozott: első lépésben meg kell szabadítani a kilátót az elmúlt ötven évben rárakódott sallangoktól, az álmennyezetektől kezdve az elavult gépészeti megoldásokig. Alapvetően nyersbeton szerkezetről van szó, az építés idején, 1963-ban pedig még nem volt olyan technológia, amivel hosszú távon meg tudták volna védeni az időjárás okozta károsodásoktól. Mindezt most rendbe kell hozni, mert – hangsúlyozta – csak ezek megvalósításával tud felelősséget vállalni a helyreállítás színvonaláért.

Az Avasi kilátó rekonstrukciójával az építész az épület eredeti értékeihez szeretne visszatérni, ami hangsúlyozza az egykori tervező, Hofer Miklós elképzeléseit és korabeli bravúros technikai megoldásait. A kilátó ugyanis nemcsak a fél évszázaddal ezelőtti építészettörténetben volt kiemelkedő teljesítmény, hanem a miskolci kivitelezők, az építkezést lebonyolító Borsodi Állami Építőipari Vállalat munkatársai részéről is, akik az 1960-as évek építéstechnikai feltételei mellett valósították meg. Az idővel dacoló, hosszú évtizedeken át Miskolc jelképének számító különleges építészeti mű 2023-ban lesz hatvanéves.

https://boon.hu/vezeto-hirek/az-avasi-kilato-sorsa-szemelyes-ugye-4920400/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujratervezik-az-avasi-kilatot-4695736/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában