közbiztonság

2021.04.17. 11:30

Padlón a közbiztonság Miskolcon

A Fidesz szerint a miskolci önkormányzati rendészet szétverése okozta a közbiztonság romlását.

20201231 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Csendes Miskolc belvárosa szilveszter napján.

Fotó: Kozma István

Pénteken a Centrum Áruház előtti téren tartott sajtótájékoztatót dr. Nagy Ákos, a Fidesz városi frakcióvezetője, Hollósy András, a Fidesz–KDNP képviselőcsoport szóvivője és Szécsényi Marianna önkormányzati képviselő.

Hollósy András elmondta, több olyan eset, atrocitás, támadások történtek Miskolcon a közelmúltban, amiket az országos sajtó is felkapott és a közvélemény felháborodását váltották ki. Úgy gondolják, ennek van várospolitikai vetülete is.

Hányszor kell elmondani?

– Mi miskolciak mindanynyian voltunk gyerekek, és egy kérdés biztosan minden családban elhangzott a szülőktől, ez pedig úgy hangzik: „Hányszor kell még elmondanom?” – kezdte mondandóját dr. Nagy Ákos. – Amikor erre a sajtótájékoztatóra készültünk, szintén azon gondolkodtunk, hányszor kell még elmondanunk, hányszor kell még szólnunk a város vezetésének, hogy a közbiztonsággal baj van – jelentette ki.

Elmondta: a városban súlyos, a közbiztonságot és az emberek biztonságérzetét befolyásoló események történtek. Például egy édesanyát, aki a gyermekével várakozott a Centrum Áruháznál, Miskolc főutcáján megtámadták, egy férfi minden ok nélkül bántalmazta, belerúgott.

De megemlítette azt az esetet is, amikor egy közfeladatot ellátó személyt, egy villamosvezetőt terrorizáltak, megöléssel fenyegettek a járművön, és csak az utasok határozott fellépése miatt maradt el a fizikai bántalmazás. Illetve arról is beszélt, hogy a Pünkösdhegyről egy, az értékeiért és családjáért aggódó, félelemben élő édesapa kért levélben segítséget tőle.

Dr. Nagy Ákos: „A városban súlyos, a közbiztonságot és az emberek biztonságérzetét befolyásoló események történtek...” Fotó: ÉM

– Hányszor kell még elmondanunk Miskolc város vezetésének és a baloldali képviselőknek, hogy Miskolcon tragikus a közbiztonság helyzete? Ilyen körülmények között azt gondoljuk, hogy talán nem szükségtelen, ha teszünk egy kis összehasonlítást, és elmondjuk, hogy 2010-től 2019- ig a Fidesz–KDNP-s városvezetés létrehozta Miskolcon az önkormányzati rendészetet, bevezette a seriffrendszert és megerősítette a rendész, rendőr járőrpárokat, ugyanakkor létrehozta a külterületek védelmében a lovasrendészetet is. Ennek folyamatos leépítése miatt figyelmeztettük a városvezetést, de 2019-óta senki a füle botját sem mozdította. Azt gondoljuk, eljött az idő arra, hogy beismerjék, amit az önkormányzati rendészet átszervezésének neveznek, az tulajdonképpen a rendészet szétverése, ami nem vezetett semmi máshoz, mint a rendészet létszámának leépítéséhez. Ugyanakkor a körzeti rendészeti rendszer megszüntetésével Miskolc lakossága elvesztette a közvetlen kapcsolatát a rendészettel, úgynevezett vonuló járőrök vannak csupán. Ez a mostani rendszer alkalmatlan arra, hogy növelje a miskolciak biztonságérzetét – hangsúlyozta.

Hozzátette: ezért felszólítják a város vezetését, a baloldali képviselőket és mindenkit, akinek az elhibázott rendészeti koncepcióhoz közük volt, hogy ismerjék be, hibáztak és tévedtek. Haladéktalanul adják vissza az önkormányzati rendészetnek az elvont pénzt, gondoskodjanak a létszám feltöltéséről és haladéktalanul állítsák vissza a körzeti rendészeti rendszert. „Azzal kezdtük, hogy hányszor kell még szólnunk, elmondhatjuk, hogy mindig fogjuk jelezni és mindig fogunk szólni. Egyet kérünk: ne várják meg, hogy a miskolciak akár közvetve, akár közvetlenül kifejezzék elégedetlenségüket” – zárta a tájékoztatót dr. Nagy Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában