Nemzeti Kastély- és Várprogram

2021.04.15. 13:00

Ősszel nyitják meg a felújított füzérradványi kastélyt

Látogatóbarát intézményt alakítanak ki az impozáns füzérradványi épületből.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

A jó idő beköszöntével egyre többen keresnek maguknak kirándulási lehetőséget. A pandémia miatt előnyt élveznek a természeti szépségek. Az utóbbi hetekben sokan látogattak el a füzérradványi Károlyi-kastély néhány éve teljesen megújult parkjába. Ekkor szembesültek vele a látogatók, hogy a kastély felújítása mennyire előrehaladott állapotban van, az épület teljesen megszépült. Sokan találgatják, hogy mi is történik a gyönyörű, patinás kastéllyal, amely a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újul meg.

A terveknek megfelelően

Dr. Virág Zsolt, a program miniszteri biztosa elmondta: a munkálatok a terveknek megfelelően haladnak, az épület felújítása befejeződött azon az úgynevezett projektterületen, amelyet a program első üteme tartalmazott. Megújultak a külső homlokzatok, elkészült az új tető, ami friss héjazatot kapott, és megtörtént a szigetelés is – sorolta. Hozzátette: a termek mintegy kétharmadát is felújították már. Jelenleg a kiállítások berendezése zajlik egy tervszerű forgatókönyv alapján. Ennek keretében folyik a bútorok restaurálása, az installációk elkészítése, az audiovizuális vezetési rendszer felmondása és narrációja. A tervek szerint az épület idén ősszel nyílik meg a nagyközönség előtt – közölte dr. Virág Zsolt.

A villák is megújulnak

Mint megtudtuk, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában több mint kétmilliárd forintból újul meg a kastély. Amellett, hogy egy új, XXI. századi, modern élményalapú kiállítás nyílik meg a falak között, gondoltak arra is, hogy különböző rendezvények megrendezésére szintén alkalmassá teszik az épületet. Családi és céges rendezvényeket ugyanúgy meg lehet majd rendezni a kastélyban, mint esküvőket, de csapatépítő tréningekre, konferenciákra érkező vendégeket is tudnak majd fogadni. Ennek megfelelően konferencia- és szekciótermeket is kialakítanak Füzérradványban a kastély szolgáltatási palettájának szélesítése érdekében.

Ugyancsak megújulnak a kastélyparkban található villák is – tette hozzá a miniszteri biztos. Tájékoztatása szerint most indult el egy közbeszerzési tender, szándékuk szerint mire a kastély kiállításai elkészülnek, a szálláshelyek nagy része is meg tud újulni.

A harmincas éveket idézi

Dr. Virág Zsolt beszélt arról is, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében harminc helyszínen újul meg tizennyolc kastély és tizenkét vár az ország területén. Annak köszönhetően, hogy a látogatóbarát szempontokat szem előtt tartva, láncra fűzve, egységes rendszerben újulnak meg ezek az épületek, az egész ország oly módon válik bejárhatóvá, hogy minden egyes kastély és vár egyedi tematikát tud kínálni az érdeklődőknek.

A füzérradványi Károlyi-­kastély kiállításokon és az installációkon megjelenített története az 1930-as évek második felére alapozódik majd, ugyanis a Károlyi család 1938-ban az országban elsőként nyitotta meg kastélyszállóját, amely hét éven keresztül kiválóan működött. A második világháború után is még két évig üzemelt a szálloda egészen az államosításig – idézte fel a miniszteri biztos. Ebbe a korszakba lép majd be a látogató, ha ősztől ellátogat a hegyközi település felújított, impozáns épületébe, ahol egy szintén a korra jellemző bűnügyi történet keretében tudja végigjárni a kastélyszálló különböző tereit. Útközben találkozhat a sofőrrel, a komornyikkal, az inassal, akik különböző információkkal szolgálnak majd, ebből áll össze a kastély múltja, története, a Károlyi család élete, meg lehet fejteni a bűnügyi történet rejtélyeit is – ismertette dr. Virág Zsolt.

Hozzátette: a villák a harmincas években épültek, ezek megújításával lehetőség nyílik arra, hogy emelt szintű szálláshely-kínálatot tudjanak biztosítani. Ezek elsősorban a rendezvények résztvevőit, valamint a rendezvényszervezőket is ki tudják majd szolgálni.

(A borítóképen: Az épület teljesen megszépült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában