tervrajzok

2021.04.12. 07:00

Mintaterv-katalógus, kockaház-felújításához

Ingyenes tervrajzokkal ösztönöznék az otthonteremtést, új családi házak építését és a régiek átalakítását.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kormányzat idén indult családi otthonteremtési programcsomagjának részeként nemrégiben elérhetővé vált a Nemzeti Mintaterv Katalógus, amely új házak építéséhez és az 1960-as években tömegesen épült kockaházak felújításához kínál ingyenesen letölthető tervrajzokat.

A Lechner Tudásközpont közreműködésével összeállított, jelenleg 40 tervből álló kollekció azzal a céllal készült, hogy támogassa a lakossági építkezéseket, és javítsa a vidék épített környezetének minőségét. Segítségével a családok olcsóbban és gyorsabban szerezhetnek be szakmailag elbírált, műszaki szempontból ellenőrzött, helyszíni adaptálásra alkalmas, egyszerű bejelentésre előkészített tervdokumentációt.

Egy helyen találhatják meg a legfontosabb információkat és tudásanyagot, ami segíti a felkészülést az építkezésre, de iránymutatást is kapnak a tervezett épület részletes építési költségeiről. Külön felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a program honlapjáról letölthető tervek önmagukban nem elegendőek egy építkezés megkezdéséhez, azokat megbízott építészeknek kell hozzáigazítaniuk a helyi előírásokhoz és a rendelkezésre álló építési telekhez.

Ez biztosítja majd, hogy a véglegesített tervek megfelelnek a helyi szabályozásnak, a tájegységi és települési építészeti jellegnek.

Változatok egy témára

A gazdaságélénkítési szempontból nem elhanyagolható, állami forrásokkal megtámogatott otthonteremtési programhoz rendelt lakóházmintatervek felgyorsíthatják és valamivel olcsóbbá tehetik a családi ház tervezését vagy átalakítását, véli Juhász-Nagy Balázs, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara elnöke. Bár, mint hangsúlyozza, ő a hagyományos tervezési folyamat híve, aminek lényege a személyes kapcsolat az építtető és az építész között. Fontosnak tartja ugyanis, hogy közös gondolkodás révén érjenek be az elképzelések, és minden apró részletet alaposan végiggondolva valósuljon meg a ház, ami egy család életének talán legnagyobb beruházása.

Ezt a hagyományt írja át, ha az építésznek kész rajzok alapján kell dolgoznia, és a személyes kapcsolata csupán annyi lesz a megrendelővel, hogy a tervet az igényekhez és az adott építészeti környezethez igazítsa. Ez persze nem példa nélküli. Ha az 1970-es, 80-as évek típusterveire gondolunk, akkor eszünkbe juthatnak a településeink uniformizált városrészei, amelyek hasonló elvek mentén születtek.

Hogy az építész tervezői költség ebben az esetben miként alakul, azt az építészkamara elnöke szerint majd az idő fogja megmutatni, mivel ez nagyon sok tényezőtől függ még egy adaptálandó terv esetében is. Ahhoz, hogy képet alkothassunk róla, azért elmondja: a kamara ajánlása szerint az egyszerű bejelentéssel történő építkezések során a tervezői díj négyzetméterenként 5-6 ezer forintot jelent, az építészeti részen túl azonban statikai, gépészeti és az épületvillamossági szakági tervek elkészíttetése is szükséges.

Egy száz négyzetméteres családi háznak a teljes körű megtervezése mindezzel, továbbá a szükséges geodéziai, geotechnikai munkarészekkel együtt közelíti az egymillió forintot.

Bár a szokásos tervezési idő hosszúságát előre meghatározni nem lehet, úgy gondolja, optimális esetben 2-2,5 hónap alatt végleges formába lehet önteni egy lakóház bejelentési terveit. Ezt az időt rövidítheti le némileg az új tervcsomag.

– A nemzeti mintaterv-katalógus abból a szempontból mindenképpen jó, hogy a nem kiforrott elképzelésekkel nekiinduló családok kész látványterveket láthatnak, amik alapján el tudnak gondolkodni azon, milyen beosztású és formájú épület lenne számukra az ideális – értékeli Juhász Nagy Balázs.

Nem mindegy hova

– Viszont az épített környezet és az egyéni élethelyzet egyedisége miatt nagyon nehéz lehet csak egyetlen kiválasztott háztípusnak akár az adott helyszínre adaptálása is. Ha csak Miskolcon maradunk: nem mindegy, mi épülhet meg a vár közelében, Miskolctapolcán, Szirmán vagy akár a Népkertben. Hiába tetszik valakinek egy kinézett mintaház, ha az nem illik bele a helyi településképbe, azt nem fogja tudni megépíteni, mert az adott területre vonatkozó beépítési szabályokat, a helyi építési előírásokat, a településképi rendeletet, netalán a környezetvédelmi előírásokat továbbra is figyelembe kell venni. Attól, hogy már egyszerű bejelentéssel lehet házat tervezni, ez nem azt jelenti, hogy bárki, bárhol és bármit felépíthet, amihez kedve lenne.

Egyedül nem megy

Az építész viszont tisztában van a helyi szabályozásokkal, így még a döntés megszületése, a mintaterv kiválasztása előtt érdemes konzultálni azzal a szakemberrel, aki el fogja készíteni a végső tervet, és azt a helyszínhez igazítja majd – tanácsolja.

A felépült ház tervezési minőségéért ugyanis továbbra is annak kell vállalnia a felelősséget, aki a végső tervet letette az asztalra. A mintaformát azért lehet követni, de elképzelhető – tette hozzá Juhász-Nagy Balázs –, hogy a végeredmény egy teljesen egyedi ház lesz.

(A borítóképen: Típustervvel indulva is lehet egyedi ház a végeredmény)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában