ezt írtuk anno 2001-ben

2021.04.04. 07:30

Látta felragyogni Miskolcot

Kedélyes város ünnepe lehet az operafesztivál Sziámi szerint.

Fotó: BT

„Bár lehet, hogy nem itt van a legnagyobb gazdagság a világon, de Miskolc alkalmas rá, hogy kedélyes város képét mutassa. Azon kellene elgondolkodni, hogyan válhat minden itteni ember hasznára ez a fesztivál, s hogyan válhatnak az emberek a fesztivál hasznára. Fogalmazzunk egy felhívást a város minden egyes lakójához: találják ki! Ez páratlan lehetőség. Nemcsak arra, hogy a fesztivál, sikere esetén, eltartsa az embereket, hanem hogy mindenkinek jókedve legyen. Igazi ünnep. Én már láttam álmomban felragyogni Miskolcot...” – a bekezdést Bujdos Attila interjújából idézzük, az Észak-Magyarország 2001. április 5-i számából. A válaszadó Müller Péter Sziámi, a Bartók + ...-t szervező közhasznú társaság vezetője arra a kérdésre felel, mitől lesz fontos a város számára az akkor induló nemzetközi operafesztivál.

A beszélgetés kitér rá: a város és a megye mellett a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma is támogatja a nagy tervekkel érkező fesztivált. Az ár-érték aránynál tekintettel kell lenni rá, hogy „a fesztivál nem azonos azzal a százmilliós tétellel, amibe kerül. Milliárdos értékről van szó. Keményen alkudoztunk sztárokkal, hogy értsék meg: itt egy szegény város felvirágoztatásáról van szó, s tegyék meg gesztusként, hogy nem a szokásos sztárgázsijukért jönnek ide, de csúcsteljesítményt nyújtanak. Sikerült elérnünk, hogy a Bartók + ... fesztivál helyi, országos, világ- és médiaesemény is legyen” – hívta fel a figyelmet Müller Péter Sziámi.

(A borítóképen: Müller Péter Sziámi, az operafesztivál ötletgazdája és társalapítója)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában