Fejlesztés

2021.04.11. 17:30

Kőművesnek tizenhárman tanulnak

Fejlesztési program segíti Fáj lakóit, hogy kilábalhassanak a szegénységből.

Hegyi Erika

Fotó: ÉM

Fáj község az Encsi járás egyik hátrányos helyzetű kistelepülése, lakóinak száma 445. A legközelebbi város, Encs 16 kilométerre fekszik tőle, Miskolc pedig 52 kilométerre. A község valamikori szépségét a Fáy-kastély képviseli, ami országos műemlékvédelmi védettség alatt áll, részben felújítva, de a teljes megújulásához és használhatóságához jelentős állami forrásra lenne szükség.

A község nagy része szegregátumban, mélyszegénységben él. Ezen hivatott segíteni az úgynevezett Komplex telepprogram, melynek legfőbb célja, hogy a szegregációs mutatók javuljanak, azaz minél több ember szerezzen képzettséget és találjon munkahelyet. Megyénkben egyébként, 28 településen folyik jelenleg ilyen program.

Lukács György, a fáji projekt humánfejlesztési szakmai vezetője az Északnak elmondta, a járásban meglehetősen korlátozottak a munkalehetőségek. Az ebből fakadó munkanélküliség, a szakképzettség hiánya, az alacsony életszínvonal problémája kilátástalanná teszi az itt élők helyzetét. Miskolcon és Tiszaújvárosban ugyan vannak munkalehetőségek, de a sokszor túl szigorú munkakörülmények nem teszik ezeket igazán vonzóvá, még akkor sem, ha a közmunkabér többszörösét lehet ott megkeresni.

Szegregátumban

– A település nagy része szegregátumnak minősül, ahol a 2011-es népszámláláskor 284-en éltek, mára ez a szám 380-ra nőtt. Közülük 136-an tartoznak a 16–54 év közöttiek csoportjába, a programba 110 embert vontunk be. A településen súlyos a munkanélküliség, az aktív korúak 90 százaléka nem rendelkezik rendszeres munkajövedelemmel, a foglalkoztatott nélküli háztartások aránya nem kevesebb mint 80 százalék. Fájban 125 lakás található, ebből 115 a szegregátum területén, amelynek 82 százaléka alacsony komfortfokozatú.

A település 2019-ben megválasztott polgármestere Tóth Attiláné Kótai Anikó elkötelezetten küzd a településen élők helyzetének javításáért, az itt lakók boldogulásáért. Az ő munkáját is segíti a Széchenyi 2020 programon belül zajló projekt, melyre az önkormányzat pályázott, de konzorciumi partnere a Többet Együtt Egymásért Roma Alapítvány, valamint a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság – sorolta Lukács György.

Képzések indultak

Hozzátette: a program keretében eddig két OKJ-s képzés indult, 13 ember kőművesnek, 17 pedig textiltermék-összeállítónak tanul. A képzéseket sikerült még tavaly év végén elindítani, a résztvevők a járvány­ügyi helyzet függvényében tudnak majd levizsgázni. Ebben az évben zöldségsavanyító képzés indul a programon belül, több mint 80 emberrel.

– 2020 nyarán egészségnapot szerveztünk, ami az első ilyen program volt a településen. A különböző szűrésekre közel 80-an jöttek el. Rendkívül népszerű volt a szemészeti szűrés, melynek köszönhetően közel 40 rászoruló kapott térítésmentesen szemüveget. Tóth Attiláné polgármester javaslatára megszerveztük az I. Fáji Falunapot is, ami igencsak nagy népszerűségnek örvendett, bár a járványügyi helyzet miatt szigorításokat kellett bevezetni a létszámra vonatkozólag. A programot 8 helyi és környékbeli iskolákban dolgozó pedagógus segíti 20-20 órában szociális munkásként. Az ő hozzáállásuknak köszönhetően sikerült elérni, hogy a szülők bizalommal engedik el a gyerekeket foglalkozásokra, rendezvényekre – jelezte Lukács György.

Hangsúlyozta: a faluban az egyik óriási problémát az jelenti, hogy az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. Jelenleg 99 ember dolgozik közmunkásként, ami komoly munkaszervezést jelent, és a megfelelő eszközök biztosítása sem egyszerű feladat.

Bérlakások

A programhoz különböző beruházások is kapcsolódnak. Erről Prácser László, a Talentum Egyesület ügyvezetője, a program infrastrukturális fejlesztésért felelős szakmai vezetője beszélt lapunknak.

– Az Európai Unió és Magyarország kormánya által finanszírozott program keretében 5 új bérlakás épült meg Fájban, emellett tervezzük egy további bérlakás kialakítását, felújítással. A bérlakásokra pályázniuk kell majd a településen lakóknak. Emellett folyamatban van egy olyan Szolgáltatóház (Csillagház) kialakítása is, ahol a későbbiekben a szociális munkások dolgoznak majd. Itt mosási és fürdési lehetőséget is biztosítunk a rászorulóknak, emellett egy kisebb közösségi teret alakítunk ki. Mivel sok szempontból erős, jó közösségről van szó, a legfontosabb, hosszú távú cél, hogy minél többen az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el a veszélyhelyzetet követően. A program által nemcsak a lakhatási körülmények, de a foglalkoztatottság is nőhet. Reméljük, hogy a későbbiekben a projekt esetleges folytatásával további bérlakásokat lehet majd biztosítani a családok számára – tette hozzá Prácser László.

(A borítóképen: Fájban elkezdődött a kőművesek képzése)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában