Pályázat

2021.04.23. 20:00

Ivartalanítás, védőoltás, csip – a felelős állattartást ösztönzi az országos program

Évente tízezres nagyságrendben nő a kóbor állatok száma. Ezen a helyzeten változtatna a félmilliárd forintos pályázattal induló akció.

Bacsó István

20191017 Békéscsaba Kutyamenhely Békéscsabán Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: MW

Félmilliárd forint áll rendelkezésre a kutyák azonosítócsippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására a Magyar Falu pályázati program keretében. Ezt Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelentette be.

Akik pályázhatnak

A támogatás célja, hogy az ötezer fős, vagy ennél kisebb lélekszámú településeken élőknek segítséget nyújtson a nem kívánt állatszaporulat mérséklésében. A pályázaton az érintett önkormányzatok igényelhetnek legfeljebb másfél millió forint támogatást. Ezzel a lehetőséggel háromszázharmincnál több kistelepülés élhet idén. A támogatás megközelítőleg tizennégyezer házi kedvenc kezelését teszi lehetővé.

Félmilliárd forint áll rendelkezésre a Magyar Falu pályázati program keretében – Gyopáros Alpár

Ovádi Péter nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerint az elegendő felkészülési idő biztosítása érdekében a kiírásra két hónap múlva lehet benyújtani az első pályázatokat, majd az érintetteknek 30 napjuk lesz a beadott anyag véglegesítésére. Az utolsó benyújtási határidő július tizennyolcadika. „A legjobb kóbor állat az, amelyik meg sem születik” – tette hozzá a politikus.

Nem kis költség

Az állattartók maguk is finanszírozhatják az ivartalanítást vagy az oltásokat. Utóbbiak egy része és a csipbeültetés kötelező is. A statisztikai adatok szerint azonban az „önerős” lehetőséggel nagyon kevesen élnek, a kisállat-tulajdonosoknak alig több mint tíz százaléka. Ezen kívánnak a támogatással javítani.

A gazdik „visszafogottsága” a komoly költségekkel is összefüggésben lehet. A kezelések ára szabadon meghatározható piaci ár. Egy negyven kilogramm alatti hím kutya esetén az ivartalanítás átlagosan 35 ezer forint, nőstény esetén akár 48-50 ezer is lehet. Negyven kilogramm fölött ugyanezért már 48-60 ezret kell fizetni. A macskatulajdonosok olcsóbban megússzák, nekik 15-35 ezer a tarifa, az állat nemétől függően. Ehhez képest a csip/transzponder beültetése kijön tízezerből, a veszettség elleni kötelező éves oltás pedig átlagosan hatezer forint. Természetesen állatonként. Igencsak indokolt tehát az állami segítségnyújtás.

A magyarázat, hogy miért ennyi

A magas költségeket nem a haszonszerzés indokolja, hanem az, hogy a beavatkozásokhoz komolyan felszerelt műtő, eszközök és anyagok szükségesek. Ezek drágák – tudtuk meg dr. Minár Gyulától, a Magyar Állatorvosi Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete elnökétől. Egy egyszer használatos műtősruha önmagában hatezer forint. Az altatóinjekció – ritkábban gáz –, a felszívódó sebvarró fonal, a fertőtlenítők és más kellékek költsége eleve magasról indítja a kezelések árát – mondja az állatorvos. Az ivartalanítást mind kan, mind szuka kutyákon és macskákon elvégzik. Utóbbiaknál ez hasüregi beavatkozást jelent. A hímeknél egyszerűbb az eljárás, de az is operáció. Ezzel a módszerrel humánus módon megelőzhető a nem kívánt szaporulat. Hozzátette: ez megelőzés, hiszen magukat a kóbor állatokat nem érik el, kivéve, amelyeket befognak. Tehát azt akadályozzák meg, hogy a jövőben még több kóbor állat legyen. Évente egyébként mintegy tizenhétezer kóbor állatot gyűjtenek be az országban. Azokon lehetőség szerint a beavatkozásokat is elvégzik.

A beavatkozásokhoz komolyan felszerelt műtő, eszközök és anyagok szükségesek – dr. Minár Gyula

Mivel a kutyatartást 2009-től már csak egy szabadon választott magánállatorvosnak kell bejelenteni, aki kiadja az oltási könyvet, illetve a Kis­állat Egészségügyi Könyvet, ezért a kutyák valós számáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre. Annak ellenére, hogy a bejelentés kötelező, ezt nem mindig teszik meg a tulajdonosok. Az elmulasztása azonban büntetendő. Az oltási könyvvel nem rendelkező ebet veszettség szempontjából aggályosnak kell tekinteni, és tizennégy napos megfigyelésnek kell alávetni. Dr. Minár Gyula elmondta, hogy a praxisában a bejelentett állatokat rendszeresen oltatják, kirívó elmaradásokról nem tud. Véleménye szerint állatorvosból van elég, tizenöt-húsz kilométeren belül bárki találhat szakembert, így ez nem lehet akadálya a most meghirdetett lehetőségek kihasználásának.

(A borítóképen: Befogadásra váró kutya az állatmenhelyen. A kóbor állatok számának csökkenését lehet remélni a most induló programtól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában