fejlesztés

2021.04.23. 09:00

Indulhat a 37-es főút négysávosítása

A fejlesztésnek a biztonságosabb közlekedés mellett a gazdaság- és a turizmusfejlesztésben van szerepe.

Horváth Imre

20210421 Gesztely fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Sajtótájékoztatót tartottak a Gesztely-Szerencs közötti megépülő körforgalmú csomópont és tengelysúlymérő állomás munkálatairól. képen: Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese

Fotó: VJ

Hamarosan elindulhat a konkrét munkálata a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában készülő útfejlesztésnek a 37-es főúton. Ezt a négysávosítás kiindulópontjánál, a Gesztely és Hernádkak közötti körforgalomnál ismertette Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Koncz Zsófia, a terület országgyűlési képviselője és Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

Mosóczi László elmondta, még a tavaly elhunyt Koncz Ferenc országgyűlési képviselő kezdeményezte a kapacitásbővítést a főút kapcsán, amely nemcsak az itt élőknek, hanem a vállalkozásfejlesztés és a turizmus szempontjából is fontos beruházás. Mint mondta, kiemelt szakpolitikai cél, hogy az országban minden településről fél órán belül el lehessen érni egy gyorsforgalmi utat. 2025-re ez tíz emberből kilencre lesz igaz.

Hangsúlyozta, hogy a 37-es főút négynyomúsítása, az M30-as autópálya megépültével együtt bekapcsolja Szerencset és Hegyalját a magas színvonalú közúthálózatba. A térség vonzó lehet ennek köszönhetően a beruházók számára is. A négy kiemelt közútfejlesztésből még egy érinti megyénket: a 26-os főút Sajószentpéter, Berente elkerülőjének a kivitelezési közbeszerzése akár már májusban elkezdődhet – tette hozzá.

Sok ok miatt fontos

Koncz Zsófia azzal kezdte: a Szerencs és környékiek álma válik valóra a beruházással. Kiemelte az útfejlesztéshez kapcsolódó körforgalom-építést a 37-es és 38-as főutak találkozásánál kerékpárút-átvezetéssel, ami azért is fontos, mert a Kopasz-hegy körül is kerékpárút épül. A négysávosítás nemcsak a biztonság szempontjából fontos, hanem a munkahelyteremtés és a turizmus okán is. A magyar kormány 150 milliárd forintot fordít Hegyalja turisztikai fejlesztésére, ehhez kapcsolódva pedig lényeges, hogy gyorsan és biztonságosan lehessen eljutni Szerencsre, Hegyalja kapujába, tette hozzá.

Nyul Zoltán a beruházás kapcsán elmondta, a 37-es főút Gesztely és Szerencs közötti 19 kilométeres szakaszát kétszer két sávosra bővítik, Gesztelytől a bekecsi csomópontig az útpálya jobb oldalára építenek sávokat, míg onnan Szerencsig a pálya két oldalára épül egy-egy sáv. Építenek négy új körforgalmú csomópontot, emellett külön projekt keretében körforgalmú csomópont és tengelysúlymérő állomás is épül a 37-es és 38-as számú főutak csatlakozásában. Ennek a jelentősége abban van, hogy a minőségi üzemeltetéshez feltétel a járművek súlyának mérése, hogy megvédhessék a létrehozott fejlesztést. Május 8-ig még tartanak a régészeti feltárások, és ezután indul a kivitelezési munka – mondta a vezérigazgató-helyettes.

(A borítóképen: Mosóczi László, Koncz Zsófia és Nyul Zoltán a tájékoztatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában