Lányok napja

2021.04.24. 14:00

„Hiszem, hogy lányként is méltó képviselője lehetek a mérnöki pályának”

Szeretnék felhívni a lányok figyelmét arra, hogy szükség van tudásukra, képességeikre a műszaki területeken is.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Csütörtökön a Lányok Napja elnevezésű pályaorientációs nap születésnapi eseménysorozatának első állomásához érkezett országszerte, amihez a Miskolci Egyetem is örömmel csatlakozott.

Őszre is készülnek

A Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok Napja programsorozat keretein belül a szervezők a reál tudományokhoz közel álló szakmákat népszerűsítik a diáklányok körében. Ezen a napon általában felső tagozatos általános és középiskolás lányok látogathatják meg az ország vállalatait, egyetemeit, kutatóintézeteit, ahol interaktív programokon keresztül, gyakorló szakemberek által ismerhetik meg a tudományok, a technológia és az informatika világát. A Nők a Tudományban Egyesület 2021-ben 10. alkalommal szervezi meg a programot, áprilisban az online térben. A személyes jelenlétű Lányok Napja eseményt őszre halasztják, amelynek időpontját és pontos ütemezését a járványhelyzet függvényében később határozzák meg.

Roneczné Ambrus-Tóth Judit, a Nők a Tudományban Egyesület észak-magyarországi regionális képviselője elmondta, hogy a Miskolci Egyetem az idei évben kilencedik alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez.

– Korábban abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy személyes részvétellel tudtuk megvalósítani a mindig április utolsó előtti csütörtökére eső programot. Ekkor az intézményünkbe érkező diáklányokat a három műszaki kar (Műszaki Földtudományi Kar, Műszaki Anyagtudományi Kar, Gépész­mérnöki és Informatikai Kar) dolgozói, hallgatói önállóan vitték labortúrákra, különböző interaktív előadásokra egy rövid közös köszöntő után. Karonként körülbelül 50-60, tehát összességében 180-200 lány vett részt a programsorozaton évente. Nemcsak Miskolc és környékéről érkeztek a diákok, hanem az egész észak-magyarországi régióból, Egerből, Sárospatakról, Sátoraljaújhelyről, Encsről és még hosszan sorolhatnám a településeket – emelte ki a képviselő.

– Az idei tavaszi digitális esemény inspiráló előadókkal, lebilincselő előadásokkal kíván betekintést nyújtani a tudományok világába. A Miskolci Egyetem három műszaki karának képviselői kerekasztal-beszélgetésekkel, virtuális standok felállításával készültek, a részt vevő lányokkal chatszobákban tudtunk beszélgetni, kérdéseikre válaszolni. A hagyományos értelemben vett Lányok Napja remélhetőleg ősszel megvalósulhat az intézményünkben is – tette hozzá bizakodva.

A lányokra is szükség van

– Úgy gondolom, hogy sok lány még mindig bizonytalan abban, hogy milyen pályán induljon el, ezért is nagyon fontos, hogy minél korábban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a műszaki pálya nem csak a fiúknak szól, a lányoknak is sok lehetőségük van mind a tanulmányokban, mind az elhelyezkedésben. A Miskolci Egyetem hallgatóinak közel 50 százaléka lány, a műszaki karokon 33 százalék az arányuk, ami azt bizonyítja, hogy nem félnek ezt a pályát választani. A lányok nagyon kreatívak, és teljesen másképp állnak hozzá egy-egy műszaki probléma megoldásához, mint a fiúk, ezért is van nagy szükség rájuk a munkaerőpiacon.

– Ezért minden lányt arra buzdítunk, hogy érdemes a műszaki, mérnöki pályát választani. Személy szerint is ismerek olyan hallgatókat, akik a Lányok Napján való részvétel után döntöttek úgy, hogy meglátogatják nyílt napunkat is, majd jelentkeztek és felvételt nyertek a Műszaki Anyagtudományi Karra. Jelenleg hallgatóként vagy doktoranduszként vesznek részt az egyetemünk életében – világított rá végezetül Roneczné Ambrus-Tóth Judit.

Túl a nehézségeken

Réka a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának végzős hallgatója.

– Sokáig nem tudtam, mi szeretnék lenni. A műszakimenedzser-képzést leginkább annak köszönhetően választottam, hogy anno a gimnáziumban nem jelentettek gondot a reál tárgyak, és rajzolni is szerettem, így esett a választásom a képzésre. Kétségei persze mindenkinek vannak a nagyobb változások előtt, természetesen nekem is voltak, de ezeken egyszerűen túl kell lendülni. Végzés előtt állok, illetve évek óta dolgozom gyakornokként műszaki területen, így azt kell mondanom, nem bántam meg a döntésem. Hiszem, hogy lányként is méltó képviselője lehetek a mérnöki pályának – mondta el határozott véleményét Réka.

(A borítóképen: Dr. Sycheva Anna, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának tudományos főmunkatársa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában