tájházak

2021.04.30. 19:00

Fejlődés Mezőkövesd szívében

Mezőkövesd különleges és egyedi attrakciója a Hadas, ahol látványos munka zajlik.

Forrás: MÚ

A fejlesztésnek köszönhetően megújul a Táncpajta, megszépül a környezet és két tájházzal is bővül Mezőkövesd egyik gyöngyszeme.

A Hadas az egyik legvonzóbb és legnépszerűbb helyszín a turisták körében, és a mezőkövesdiek számára is közkedvelt része a városnak. Az egykori településszerkezetet őrző, nádtetős parasztházaival – melyek ma az alkotóműhelyeknek adnak otthont – és keskeny utcáival elbűvölő hangulatot teremtő Hadasba ellátogatva – legyen szó bármilyen évszakról – egy falatnyi időutazásban lehet részünk.

Megőriz, erősít

Autentikus hangulatának és skanzenjellegének megőrzésével, illetve erősítésével fejleszti az önkormányzat a városrészt több mint 436 millió forintos TOP-támogatás segítségével.

A sikeres pályázatnak köszönhetően már elkészült a csapadékvíz-elvezetés, és új térburkolatot kaptak az utcák. A nagyszabású beruházás keretében három épületen folynak a munkák, egyrészt kívül-belül megújul a Táncpajta. Már helyükre kerültek az új nyílászárók, elkészült a külső homlokzati és tetőszigetelés is. Az épületen belül burkolási és szakipari, gépészeti munkákat végeznek, zajlik a villanyszerelés, szerelvényezés. Tourinform iroda is elérhető lesz a megújult Táncpajtában, melyhez könnyűszerkezetes válaszfalat építenek. A festési és mázolási munkák vannak még hátra, illetve a kerítés kialakítása az épület köré. A felújított és átalakított Táncpajtában interaktív módon mutatják majd be a Hadas történetét, továbbá különböző kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet, ezáltal is bővítve a városrész vonzerejét és a látogatók kiszolgálásának lehetőségét.

A fejlesztés keretében két új tájházat is építenek: az Üstökös és Ágasfa tájház tovább bővíti a Hadas kínálatát. Az épületek már szerkezetkész állapotban vannak, zajlik a nádfedés készítése, mely már a befejezési szakaszban jár. A kivitelezés a külső homlokzat kialakításával és belső szakipari munkákkal folytatódik, hátravan még a nyílászárók behelyezése, burkolási munkák, majd a festés és mázolás. Emellett a több területet érintő fejlesztés során a zöldfelület rekonstrukciója is megvalósul a meglévő növényzet megőrzésével. A tervek szerint a projekt szeptember végén zárul.

(A borítóképen: Két új tájházat is építenek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában