áprilisi havazás

2021.04.11. 16:00

Előfordult hótörés, de nem akkora, mint négy éve

Az időjárás szinte másolta a 2017-est, de akkor lombosabbak voltak már a fák.

Horváth Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Nagyon hasonló volt az időjárás az elmúlt napokban megyénkben, mint 2017-ben, amikor hatalmas károkat okozott a hóesés a Bükk erdőiben.

Még az idősebb helybeliek és erdészeti szakemberek sem emlékeztek olyan pusztításra, mint ami 2017. április 20-a után történt a Bükkben. A bükki hótörésként elhíresült esethez az időjárás több anomáliája vezetett, ezek közül az első az volt, hogy enyhe volt a tél, és az év elején nagyon hamar érkezett olyan jó idő, ami az erdő kizöldüléséhez vezetett. Ugyanakkor az ilyenkor megszokotthoz képest aszályosabb volt a tavasz, nem hullott csapadék, így kiszáradt a talaj. Április 19-én aztán elkezdett esni a hó, amely nagyon nedves, vizes formában hullott le, ugyanis nem volt elég hideg. Mivel a fák már kilombosodtak, a vizes hó nagy mennyiségben tapadt meg a lombkoronán, ágakon, emiatt törni kezdtek a fák, illetve a nagy súly és a laza talaj miatt gyökerestől fordultak, dőltek ki – néhol teljes erdőrészek. A közutak egy éjszaka alatt járhatatlanná váltak, egész települések lettek megközelíthetetlenek, sok helyen szűnt meg az áramellátás a hó súlyától vagy a kidőlő fáktól leszakadó vezetékek miatt 20-ára.

A hatalmas erdészeti és a fák kidőlése miatti járulékos (közüzemi vezetékek, táblák, oszlopok, útburkolat stb.) károk mellett az élővilág is megszenvedte az esetet. A talpon maradt fák lombkoronája is elfagyott, a költő madarak fészkei, tojásai tönkrementek, fiókáik elpusztultak, és táplálékot sem találtak.

Ismét áprilisban

A történelem a napokban némiképpen ismételte önmagát, hiszen ismét áprilisban hűlt vissza az idő, és a fagyás mellett több nap, éjjel is esett a hó, havas eső, amely a magasan fekvő helyeken, például a Bükkben nagyobb mennyiségben is hullott és meg is maradt. Így az Északerdőtől afelől érdeklődtünk, hogy mi jelenleg a helyzet az erdőkben, mire számítanak, lehet-e hasonló probléma, mint négy évvel ezelőtt?

Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigató-helyettese elmondta, az elmúlt napok időjárása a zrt. által kezelt erdőterületeken nem okozott kárt. Bíznak abban, hogy ez a következő napokban sem fog bekövetkezni.

– 2017 áprilisában a havazás és vihar a Zempléni-hegységben és a Bükkben egyaránt pusztított, több mint 100 ezer köbméter fa borult ki. Az akkori helyzet abban különbözött a mostanitól, hogy a négy évvel ezelőtti vihar és havazás a már kilombosodott fákat érte, vagyis a levélbe borult fákon, nagy felületen tapadt meg a hirtelen lehulló, nagy mennyiségű vizes hó – mondta el.

Idén januárban és februárban viszont a zempléni állami tulajdonú erdőkben a vizes, nagy mennyiségű hó hatására hótöréssel szembesültek az erdőgazdaság munkatársai.

– Összességében több mint 10 ezer köbméter faanyag károsodott, aminek körülbelül kétharmad részét tudjuk összetermelni a vegetáció beindulásáig. Az érintett területeken – elsősorban Pálháza, Telkibánya, Hollóháza térségében – a kilevelesedést követően szálanként további fadőlésekre számítunk, de amint tudomásunkra jut, hogy a közutakra vagy turistautakra borul fa, a lehető leggyorsabban beavatkozunk – tette hozzá Mihók István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában