iskolakezdés

2021.04.15. 18:15

Elkezdődött a leendő elsősök beíratása

Online már elkezdődött a leendő elsősök beíratása, személyesen csütörtöktől lehet.

Hegyi Erika

20210323 Győr Iskolai beiratkozás, Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola: Szalainé Hécz Tünde intézményvezető-helyettes online tartanak meghallgatást. Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

Elkezdődött a leendő első osztályosok beíratása az iskolákba. A járvány már tavaly is megváltoztatta a szokásos rendet, és nincs ez másként az idén sem. A szülők online is intézhetik a beiratkozást, sőt az általános iskolák inkább ezt kérik, mint a személyes megjelenést.

Április 10-én nyílt meg a KRÉTA rendszerben az a felület, ahol ki lehet tölteni a beiratkozáshoz szükséges űrlapot. Emellett az egyes nyilatkozatok a rendszerből letölthetőek, majd aláírás után a másolatokat fel lehet tölteni. Fontos tudnivaló, hogy a jelentkezés során a gyermek lakcímkártyáját szintén fel kell tölteni az online felületre.

Szerencsésebbek azok a szülők, akiknek a idősebb gyermeke már az érintett iskolába jár, hiszen neki már van belépési azonosítója a KRÉTA rendszerbe, és rutint is szerzett már a felület kezeléséhez. Sok iskola kis videót is közzétett a honlapján, ami segítséget nyújt a szülőknek az online beiratkozáshoz. Ezt egészen április 16-án éjfélig tehetik meg.

Személyesen is

Azonban az intézmények április 15-én és 16-án lehetőséget biztosítanak a személyes beiratkozásra is, van, ahol csak időpont-egyeztetés után. Ezzel az iskolák azt szeretnék elkerülni, hogy egyszerre sok szülő gyülekezzen az iskola aulájában.

Amennyiben valaki nem a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti körzetes iskolába íratná be a gyermekét, akkor meg kell adnia a kötelező felvételt biztosító általános iskola nevét és címét a jelentkezés során. A személyes beiratkozáshoz több dokumentumot is magával kell vinniük a szülőknek, ezeket szintén megtalálják az illető iskola oldalán.

Akár online, akár személyesen történt a jelentkezés az iskolába, legkésőbb április 23-áig döntenek az intézményvezetők a gyermekek felvételéről, majd elküldik a tájékoztatást a szülőknek. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha népszerű, de nem körzetes iskolát választ a szülő a gyermekének. Az osztályba sorolásról az igazgató dönt.

Közel legyen

Szűcsné Hegyi Bernadett kisfia is iskolás lesz szeptembertől. Az édesanya elmondta, több szempont alapján választott iskolát. Az egyik, hogy közel legyen a lakásukhoz, a másik pedig, hogy egyházi fenntartású legyen. Kisfia ugyanis óvodába is egyháziba jár. Az édesanyát befolyásolták a szülőtársaktól hallott vélemények is. Legjobbakat a Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskoláról hallott, ezért emellett döntöttek.

– Nem volt könnyű az iskola­választás abból a szempontból, hogy a járvány miatt nem tudtunk elmenni nyílt napra, nem találkoztunk a leendő tanító nénivel sem. Azonban időpont-egyeztetés után személyesen sikerült beszélgetni az igazgatónővel, ami egy kicsit megerősített bennünket az iskolaválasztásban. A beiratkozást is személyesen fogom intézni, mert jobban szeretem az ügyintézés ezen formáját – fogalmazott Bernadett.

Csak hatan

Az online beiratkozásnak egyébként egyes intézményekben az eddigi tapasztalatok szerint nagy sikere van. A Miskolci Szabó Lőrinc Általános iskolába tavaly 88 elsős gyermeket írattak be a szülők, és mindössze 6-an mentek be emiatt személyesen az iskolába, tudtuk meg Mikitáné Újjobbágy Erzsébet intézményvezetőtől. Ezen a héten, amint megnyílt a KRÉTA rendszer, a szülők elkezdték a jelentkezést és a dokumentumok feltöltését. Ebben az iskolában csütörtökön 8–18 óráig, pénteken pedig 8–17 óráig lehet a gyermekeket személyesen beíratni, tudtuk meg.

(A borítóképen: Az intézményekben online konzultációval várják a szülőket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában