bővítés

2021.04.02. 11:30

Egy történeti hagyományokra alapozó XXI. századi élménytér

Végre valahára elkezdődik a miskolci Herman Ottó Múzeum központi épületének régen tervezett bővítése.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Aki a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai központi épülete felé jár, láthatja, hogy valamiféle építkezés indult el. Persze aki nem gondos megfigyelő, akár el is mehet mellette, hiszen az épületkomplexum mögött, a Kálvária-domb aljában dolgoznak a munkagépek.

Kevés volt a pénz

Régóta, egészen pontosan 2016 óta várt beruházás megkezdődéséről van szó. Akkorra nyúlik vissza az uniós finanszírozású múzeumbővítési projekt kezdete. Az egyik motiváló dolog az volt, hogy a néhai lokálpatrióta Barna György Kárpát-medencei népviselet-gyűjteményének méltó kiállítási helyet alakítsanak ki. Barna György ugyanis a városra hagyományozta a gyűjteményt.

Az ominózus projekt azonban úgy járt, mint nagyon sok társa, a megítélt pénz nem volt elegendő az építkezésre. A múzeum esetében eredetileg jó 700 millió forintról volt szó. A közbeszerzés önmagában sikerrel végződött, és a miskolci FK-Raszter Építő Zrt. nyert, de addig nem kezdődhetett el a projekt, amíg a hiányzó mintegy 270 milliót nem biztosítja a kormány. A fehér füst tavaly decemberben szállt fel, amikor a Magyar Közlönyben megjelent a többlettámogatás odaítéléséről szóló kormányrendelet. Innen gyorsultak fel az események és ezáltal jutottunk el oda, hogy már munkagépek dolgoznak a területen. Igaz, az eredeti tervek szerint idén februárban kellett volna átadni az új épületszárnyat, de akkor is örülni fogunk, ha csak jövő tavaszra készülnek el az építők.

Bababarát helyek

Hogy miről is van szó pontosan? A Herman Ottó Múzeum bővítése és környezetének fejlesztése című projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A beruházás részeként a múzeum jelenlegi épülete egy kétszintes kiállítótérrel bővül, illetve a volt raktárépület újjáalakul restaurálási feladatok elvégzésére és állagmegóvás céljára.

Az átalakítás során megújul a Herman Ottó Múzeum főépületének földszinti fogadótere. Az új épületrész az aulához kapcsolódik, ahol az emeletre vezető elegáns lépcső alá épül egy nagy kapacitású új vizesblokkegység, akadálymentes mosdókkal, kismama- és bababarát kialakítással. Új ruhatár, és a meglévő információs-vagyonőri pulttól elkülönített új látogatói pénztár készül. Itt lesz lehetőség a tárlatvezető audio guide és visual guide eszközök kölcsönzésére, de akár babakocsit is kérhetnek a kisgyermekes családok a múzeumlátogatáshoz.

Az új főlépcsőn az emeletre érkezve egy galériás kialakítású, tágas közlekedőtér nyílik. Innen közelíthetőek majd meg a képzőművészeti kiállítások, a bolt-kávézó és a tetőterasz is. A fejlesztés eredményeként egy komplex, történeti hagyományokra alapozó, ugyanakkor XXI. századi élménytér jön létre, valamint bővülnek a múzeum program- és kiállításszervezési lehetőségei. Az új kiállítási látványosságok hozzájárulnak a látogatók számának növekedéséhez.

Marad a helyén a gyűjtemény

Az új épületszárny nagyon sokat lendíthet a múzeum látogatottságán. Borkuti László kulturális tanácsnoktól úgy tudjuk, lehetséges, hogy Barna György gyűjteményének nem itt lesz a helye, hanem marad eredeti helyén, a Tokaj Vendéglátóházban, amelyet megvenne az önkormányzat.

(A borítóképen: A Kálvária-domb aljából is kikanyarítanak egy kis helyet az új szárnynak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában