oktatás

2021.04.10. 09:00

Csak írásbeli érettségit szerveznek

Később nyitnak a középiskolák, és idén sem tartják meg a szóbeli érettségiket.

Hegyi Erika

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Május 10-én indul a jelenléti oktatás a középiskolákban, és idén is csak írásbeli érettségi lesz – jelentette be a Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő úgy fogalmazott, „a járt úton fogunk maradni, és úgy fogjuk majd az érettségiket szervezni, ahogy tettük egy évvel ezelőtt is”.

A korábbi tervek szerint április 19-én nyitottak volna a középiskolák, de az operatív törzs ülésén az a döntés született, hogy ezt inkább halasszák későbbre.

Az idei, tavaszi, írásbeli vizsgák egyébként május 3-án kezdődnek magyar nyelv és irodalommal, majd a matematika, a történelem, az angol és a német nyelv kerül sorra.

Az érettségik ezután is folytatódnak, de olyan tantárgyakból, amelyekre nem volt tömeges a jelentkezés. Egyedül az ágazati, szakmai vizsgák jelentenek kivételt, mivel a technikumok diákjainak ebből a tárgyból kötelező érettségizniük. Ennek az időpontja május 12-e.

Biztonságos lesz

Madarász Péter, a Herman Ottó Gimnázium igazgatója az Északnak péntek délelőtt azt mondta, örül a bejelentésnek, bár a részletek még nem ismertek. Kérdés például, hogy a 6 és 8 osztályos gimnáziumi képzésen tanuló diákokra is vonatkozik-e május a 10-ei kezdés.

– Már gondolkoztunk azon, hogyan szervezzük meg az iskola életét és az érettségiket, de nem lett volna könnyű dolgunk. A későbbi nyitással azonban biztonságosan le tudjuk bonyolítani a vizsgákat. Nagyon sok szülő jelezte egyébként, hogy 12.-es gyermekét nem engedi az érettségi előtt iskolába, félve a fertőzéstől. A későbbi nyitással az alsóbb évfolyamoknak is lesz még egy hónapjuk az iskolában. Egy picit azért félek, hogy majd minden tanár rögtön számonkérést tervez, hiszen az online oktatás nagy gyengesége: nem kapunk valós képet a tanulók tudásáról. Azonban megfelelő szabályozással el lehet majd érni, hogy a gyerekek ne essenek kétségbe a sok dolgozat miatt, és ne legyenek túlterheltek – jelezte az igazgató.

Védettek lesznek

Hozzátette: Az egy hónap alatt szeretnének olyan közösségi programokat is szervezni, amelyekre eddig nem volt lehetőség. Ennek most kiemelkedően fontos szerepe van, hiszen látszanak a diákokon az online oktatás okozta sérülések. Ez az időszak rajta hagyja a nyomát az emberi lelkeken, fogalmazott Madarász Péter.

Jelezte, a későbbi nyitás azért is kedvező, mert addigra azok a tanárok is védettek lesznek, akik később regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára. A gimnáziumban kevés kivétellel minden pedagógus felvette a védőoltást.

Örül neki

Győrffi Ádám, a Földes Ferenc Gimnázium végzős diákja szintén örül a pénteki, érettségit érintő változásoknak. Mint mondta, igaz, hogy a szóbelin még lehet javítani egy-két százalékot az írásbeli eredményén, de a teljes érettségire jóval többet kellene tanulni. Azoknak pedig, akik fizikából vagy kémiából vizsgáznak, nehézséget okozott a kísérletek begyakorlása, ami szintén a szóbeli része.

– Ha április 19-én kezdődött volna a jelenléti oktatás, a tanulás szempontjából már nem jelentett volna túl sokat az két-három hét. Annyi előnye lett volna, hogy az osztály ismét együtt van. Én az írásbelire az online oktatás alatt is fel tudtam készülni, bár nem biztos, hogy ez mindenkire igaz – tette hozzá Ádám.

Megjegyezte: őt a vírusveszély nem fenyegette volna, mert korábban már átesett a fertőzésen. Pechére épp emiatt nem tudott részt venni a matematika OKTV döntőjén.

(A borítóképen: A középiskolákban május 10-én indul újra a jelenléti oktatás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában