Jégeső és felhőszakadás

2021.04.02. 19:54

Áprilisi tréfát űzött az időjárás

Szokatlanul meleg volt április első napján, majd este Tokaj vidékén is gondot okozott egy nagy vihar.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Csütörtökön este jégeső és felhőszakadás zúdult Tokajra és környékére, a hegyről lerohanó víz rengeteg iszapot sodort magával, amely Tokaj és Tarcal utcáit, kertjeit is beborította. Még aznap este megkezdődött a kármentés, Tokajban pénteken reggeltől pedig a takarítás.

Posta György, Tokaj polgármestere szerint az este fél nyolctól fél tízig tartó, jégesővel párosuló felhőszakadás komoly gondokat okozott nemcsak a lakosságnak, az önkormányzatnak is. Az Ady Endre utcát és a József Attila utcát húsz centis iszap borította, a legnagyobb gondot viszont a Binét-árok kiöntése okozta: a kertekbe bement a víz, ahová sok hordalékot vitt be. A kistokaji városrészben 50-60 centiméternyi víz áll a kertekben, ami csak akkor fog elszivárogni, ha nem esik több eső.

Iszaptakarítás összefogással

– Példás összefogás van, önkénteseket kértünk a takarításhoz, mert az iszapot csak kézi erővel lehet fölszedni. Hálás vagyok azoknak, akik eljöttek és segítettek a takarításban. Szombaton az önkéntes tűzoltók fölmossák a területeket – mondta Posta György. A polgármester szerint április elsejei tréfaként furcsa volt a természettől a jégeső és a felhőszakadás, ilyet ugyanis az idősebbek sem tapasztaltak még ilyenkor, csak nyáron. Megjegyezte: Tokaj sajátossága, hogy itt a legmeredekebb a Tokaji-hegy, a lezúduló víz ilyenkor lehozza a löszt, komoly kihívás lenne ezt fönt megállítani, évről-évre visszatérő probléma.

Az iszapot viszont vissza lehet hordani, a Hétszőlő birtokon – ahol a legnagyobb károk keletkeznek – például visszaviszik a területekre.

Oláh Gábor portáját is elöntötte a villámárvíz, volt már ilyen korábban is, most két lépcsőfoknyi magasan hömpölygött az ár, még jó, hogy nem állt autó az udvarán. A kertet egy darabig nem tudja művelni, két hét kell, míg szikkad valamelyest. Az este hullott jégből egyébként még az ő udvarán és a szomszédjáén is állt egy jó kupac.

Dr. Tóth Lajosék a Binét-árok közelében laknak, de most olyan történt, ami 21 évig sosem, pont előttük öntött ki a vízfolyás, és sarki ház révén a két utcán körülvette őket a jeges víz. Korábban csak az utcán lentebb bukott ki a medréből a csatorna, most azonban olyan sok víz jött, hogy az előttük lévő kis híd visszaduzzasztotta.

– Itt keringett egy vihar, sajnos minket eltalált. Komoly jéggel jött, s érzésem szerint 60-65 milliméternyi esővel. A hegyről lefolyó vizet a csatorna nem bírta elvezetni, kiöntött, a garázsajtóban 1,3 méter magasan állt a víz. Sajnos be is folyt az épületbe, ahol károkat is okozott. Szerencsére az iszap eltömítette a réseket, így nem ennyi víz ment be. Este kijöttek a tűzoltók, komoly munkát végeztek, de az iszapos víz eltömítette a szivattyút. Pénteken a szomszédokkal fél nap takarítottunk, sok munka lesz még, belül is nagytakarítás kell. Ha ez az iszap megszárad, akkor olyan lesz, mint a kő. A többi szomszéd is megszenvedte, de az emberek összefogásával sikerült rendet csinálni, mi is mentünk másokhoz – mondta dr. Tóth Lajos.

Reméli, nem lesz hasonlóra példa még évtizedekig, szakemberek segítségével pedig föl lehet készülni, ki lehet találni ellene megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában