adózás

2021.04.08. 09:00

Április 1-jétől minden számlát lát az adóhatóság

Az elektronikus adatszolgáltatás kiterjesztése új időszámítás kezdetét jelenti az adózásban.

20210306 MN Budapest Illusztráció: bolt,vásárlás,bankkártyás fizetés koronavírus-járvány alatt. Fotó: Mirkó István MI Magyar Nemzet

Forrás: MW

Fotó: Mirkó István

Véget ért a három hónapos türelmi időszak: április 1-jétől minden számlát, még a magánszemélyek részére kiállítottakat is látja az adóhivatal.

A kiállított számlákhoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettséget két lépcsőben szélesítette ki a pénzügyi kormányzat. Első körben tavaly júliustól eltörölték a 100 ezer forintos értékhatárt, így az év második felében már minden olyan számláról adatot kellett szolgáltatni az adóhatóság felé, amelyet belföldi ügyletek során állítottak ki – így a papíralapú számlákról is. Ez a szabály azzal módosult, hogy idén januártól a számlajelentéseket bejelentett elektronikus számlázóprogramban kell kiállítani, amely automatikusan továbbítja az adatokat az adóhivatal felé.

Ingyenes program

Az online számlaadat-szolgáltatás kibővítése az adózási szempontból egyszerűbb tevékenységet folytató adózóknak jelenthet valós könnyebbséget, míg a pluszfeladatok minden vállalkozásnál megjelennek. Könnyít viszont a vállalkozások adminisztrációs terhein, mivel azt is biztosítja, hogy az adóhatóság a rendelkezésére álló számlainformációk alapján 2021 júliusától elkészítse az áfabevallási tervezetüket. A személyi jövedelemadó tervezetével ellentétben ez az áfabevallási tervezet csak akkor válik véglegessé, ha annak elfogadását külön jelzik.

A számlaadat-szolgáltatás legegyszerűbb módja a vállalkozások számára az adóhivatal saját fejlesztésű, ingyenesen hozzáférhető Online Számlázó programja, amelynek használatával a gazdálkodók automatikusan teljesíthetik kötelezettségüket. További segítség lehet az Online Számlázó mobilapplikációja, ami az Apple App Store és a Google Play áruházakban érhető el.

Az elektronikus számlaadat-szolgáltatás kialakítását az idén januártól márciusig tartó szankciómentes időszakban a vállalkozások mintegy 98 százaléka megvalósította. Átállt az új rendszerre, amely lehetővé teszi, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden számla adatát – így a magánszemélyeknek adott számlákat is – azonnal megkapja elektronikus úton – jelentette be Izert Norbert adóügyi államtitkár. A lakossági adatok az értékesítési oldal elemzéséhez nélkülözhetetlenek – tette hozzá –, de a magánszemély személyes adataira nincs szükség, így azokat az adóhivatal sem látja.

Támogatott adózó

A hazai adóigazgatásban kezdődő „új időszámításról” beszélt februári évértékelőjében Sors László, a NAV vezetője is, aki elmondta: az adóhivatal működésének hangsúlya a szabályos adózás támogatására helyeződött át, aminek eredménye nyomon követhető a gazdasági szektorok tisztább működésében és az önkéntes adófizetési hajlandóság javulásában. Ezt erősítették a hatóság digitális fejlesztései is, amelyek az állampolgárok és a vállalkozások adózásának egyszerűsítését szolgálják.

A digitális csatornák megkönnyítik az évi mintegy 25 millió adózói bevallás és kötelező adatszolgáltatás folyamatát, másrészt valós idejű információkkal szolgálnak a gazdasági eseményekről.

Fehéredő gazdaság

A NAV vezetőjének szavait megerősíti az Állami Számvevőszék nemrégiben megjelent elemzése, amely megállapítja, hogy nemzetközi összehasonlításban Magyarországon vezették be a legsokrétűbb megoldásokat az adózáshoz kapcsolódó digitalizációs eszközök terén. A fejlesztések – mint az online pénztárgépek bekötése az adóhivatalhoz, az online számla és a közúti áruforgalmi ellenőrző rendszer kialakítása – egyértelműen erősítették az adózók adófizetési hajlandóságát.

A kormányzati döntések hatására 2007–2019 között a központi költségvetés adóbevételei csaknem duplájukra nőttek, az áfabevétel pedig megkétszereződött. Utóbbi többlete, miután sem a fogyasztás, sem az arra rakódó adó mértéke nem változott ilyen ütemben, egyértelműen a gazdasági folyamatok tisztulását jelzik.

Összegzésük szerint a gazdaságfehérítő intézkedések 2014–2018 között 1400 milliárd forint többletbevételt eredményeztek, emellett egyszerűsödött a hazai adórendszer, csökkent az adóadminisztráció, és javult az adóellenőrzések és az adóbevételek beszedésének hatékonysága is.

(A borítóképen: Automatikusan mennek az adatok az adóhivatal felé (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában