Munkaerőpiac

2021.04.13. 07:00

Akiknek a vírus mondott föl

A világjárvány alaposan beleszólt az emberek életébe a munkavállalás és karrierépítés terén is.

Hegyi Erika

Fotó: Shutterstock

A mai negyvenes-ötvenes korosztály bevállalósabb pandémia idején a mostani húszas-harmincasoknál, ha külföldi munkalehetőségről van szó. A koronavírus megmutatta, hogy hasznos több lábon állni és képezni magunkat, ugyanakkor a járvány hatására nem kezdett nagy pályaorientációs vagy karrier-újratervezésbe az Y és Z generáció sem.

Többek között ezekre világított rá az Allianz Hungária Zrt. „Generációról generációra” néven indított, össztársadalmi kutatássorozatának első, nem reprezentatív felmérése. Pályaválasztás előtt álló fiatalok és évek, évtizedek munkatapasztalatával rendelkezők véleményére egyaránt kíváncsi volt a vállalat: hogyan élik meg a járványhelyzet karrierükre gyakorolt hatását az egyes korosztályok tagjai.

Még mielőtt az eredményről beszámolnánk, érdemes tisztázni, hogy az X generáció alatt azokat értjük, akik 1960 és 1979 között születtek, az Y generáción azokat, akik 1984 és 1994 között, Z generáció alatt pedig az 1995 és 2009 között született korosztályt.

Munkahelyek

A kutatásból kiderült, hogy a kitöltők 63,8 százalékánál nem történt változás a munkavállalói státuszban az elmúlt egy esztendő során, azonban 9,2 százalékuk elveszítette az állását, 8,3 százalékuknak pedig munkahelyet kellett váltaniuk, a többi válaszoló még tanul. Ha azt vizsgáljuk, hogy ez az arány az egyes korosztályok estében miként alakult, azt látjuk, hogy a legtöbben (38,7 százalék) az Y generáció tagjai közül veszítették el a munkájukat, a Z generáció 35,5 százalékkal második és az X generáció 25,8 százalékkal a harmadik. A munkahelyet váltók aránya egyébként az Y generáció körében volt a legnagyobb 46,4 százalékkal, őket követi az X generáció 28,6 százalékkal, végül a legfiatalabb korosztály 21,4 százalékkal. Az átképzésekkel kapcsolatos kérdésnél az összes kitöltő több mint harmada vallotta azt, hogy ugyan nem veszítette el a munkáját, de a pandémia hatására rájött, hogy nem árt több lábon állni.

Karriertervek

A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a huszon­évesek közül változtattak a legtöbben eredeti terveiken a koronavírus hatására, azaz más területen szeretnének tanulni vagy elhelyezkedni, mint azt korábban gondolták. A külföldi tanulás, munkavállalás kapcsán nem meglepetés, hogy a Z generáció tagjai gondolkodás nélkül szednék a sátorfájukat egy jó lehetőség esetén: 41,2 százalékkal ez a korosztály került a dobogó legfelső fokára. Utánuk, meglepő módon, a jelenleg negyvenes-ötvenes éveiket taposó X generáció tagjai következnek 39 százalékkal, a náluk fiatalabb Y generáció tagjai közül csak 17,7 százalék vélekedik így.

Haza kellett jönni

Különböző generációhoz tartozó munkavállalókat kérdeztünk, az ő karrierjüket miként érintette a járvány.

Szabó Anna Dominika 24 éves miskolci fiatal, tehát a Z generáció képviselője. Meglepő módon a járvány az ő karrierjét kedvezően érintette. Mégpedig azért, mert marketing vonalon dolgozik, ennek is az online formáját választotta. Mivel a különböző gyártók és kereskedők nehezebben érték el az utóbbi egy évben megrendelőiket, vásárlóikat, nagyobb szerepet kapott az online jelenlét a cégek számára.

– Annyi munkám lett hirtelen, hogy egyéni vállalkozó lettem, és azon gondolkodom, hogy a jövőben egy kisebb ügynökséget nyitok. Úgy gondolom, nincs vesztenivalóm, hiszen ha a nyitás után lecsökken a megrendelések száma, újra dolgozhatok munkavállalóként. Néhány év alatt azt tapasztaltam, hogy az én szakterületemen kevés a jó szakember – fogalmazott Anna.

Kertész Dóra a 30-as évei elején jár, tehát az Y generáció képviselője. Őt nem érintette kedvezően a világjárvány.

– A gyógyszeriparban szerettem volna elhelyezkedni, mivel vegyész vagyok, de nem sikerült. Ezért olyan munkákat voltam kénytelen elfogadni, amelyeket nem nagyon szerettem. Aztán tavaly úgy döntöttem, hogy külföldön próbálok szerencsét. Nem a szakmámban dolgoztam Hollandiában, de köze volt azért a vegyészethez. Rengeteget kellett túlóráznom, és csak az tartott ott a családomtól távol, hogy komoly összeget keresek majd. Végül a járvány erősödésével hazajöttem, és azóta is állásinterjúkra járok – sorolta Dóra.

Rövid lesz az 50 éves Mariann története, aki kérte, a teljes nevét ne írjuk meg. A járvány előtt Olaszországban dolgozott a vendéglátásban, és annyira jól érezte ott magát, hogy haza sem akart jönni. Tavaly tavasszal a koronavírus „küldte” haza, és azóta is azt várja, mikor utazhat vissza.

(A borítóképen: A járványhelyzet átszabta a munkaerőpiacot (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában