Újranyitás

2021.04.24. 11:30

A terasznyitás az első fénysugár

A vendéglátók lázasan készülnek, takarítanak, fertőtlenítenek, új menüsort állítanak össze.

Fotó: Marosréti Ervin

A nyitásra készül a miskolci Végállomás Bistorant is. Vargáné Bodnár Henriett, az étterem tulajdonos-üzletvezetője lapunknak úgy fogalmazott, most már látják az alagút végén a fényt. Igazán örülni természetesen akkor fognak, ha teljesen kinyithatnak, hiszen most egyelőre az időjárás nehezítheti az életüket.

Látják a fényt

– Kezdetnek persze ez is jó – tette hozzá. – Rendkívül nehéz korszakot zárunk most le, és nagyon remélem, hogy nem fog megismétlődni. A zárás előtti személyzetünkkel nyitunk. Szerencsére senkit nem kellett elküldeni, de van, aki elhagyta a pályát, mert nem kíván tovább a vendéglátásban dolgozni. Az elmúlt hónapokban kiszállításra főztünk, ami a számunkra meglehetősen nehéz volt, hiszen a mi műfajunk a helyi gasztronómiai élménynyújtás. Hálásak vagyunk a vendégeinknek, a törzsvendég körünknek, hogy folyamatosan rendeltek tőlünk, ezzel hozzájárulva az életben tartásunkhoz. Ezenkívül nagy segítség volt a kormányzati támogatás is, amit igénybe vehettünk – sorolta a tulajdonos.

Elmondta azt is, a teraszon 40 vendéget tudnak egyszerre fogadni. Az asztalokat két méterre helyezik el egymástól, hiszen fontosnak tartják az emberek biztonságát és biztonságérzetét. Azt tervezik, hogy 2-2,5 órás turnusokban fogadják majd a foglalásokat.

– A nyitás tulajdonképpen most olyan, mintha egy új üzletet nyitnánk. Szeretnénk a legjobbat nyújtani a hozzánk betérőknek, a törzsvendégeinket pedig visszacsalogatni – fogalmazott Vargáné Bodnár Henriett.

Várják a szép időt

Barkóczi István, a Népkerti Vigadó és a Drót bisztró tulajdonosa szintén nagyon örül, hogy végre elindul a vendéglátás, és reméli, hogy a nyitás folytatódik.

– Igaz, a teraszok nyitása kicsit időjárásfüggő, fürkésszük az eget, hogy milyen idő lesz. Most már a szép, napsütéses, tavaszi napokat várjuk. Kicsit újra kell építkeznünk, új embereket kell keresnünk, mert novemberben több mint tíz munkavállalót el kellett küldenünk. Ebben a szállodánk dolgozói is benne vannak. A nyitásra készülve szépítkezünk, takarítunk, a teraszunkat körbeültetjük virágokkal, megpróbáljuk elbűvölni a vendégeinket. Egyelőre a Drót teraszát nyitjuk meg, ahol rendes körülmények között 60 ember fér el egyszerre, de a távolságtartás miatt egyelőre 20-30 vendéget tudunk majd egy időben fogadni – sorolta Barkóczi István.

Hozzátette, továbbra is főznek elvitelre, de összeállítottak egy szerényebb, de színvonalas étlapot, hogy aki helyben szeretne fogyasztani, legyen miből választania. Új hősugárzókat és ernyőket is vásároltak, gondolva az időjárás viszontagságaira.

– Nagyon várjuk a vendégeket, és biztatjuk őket, hogy jöjjenek, hiszen az életet élni kell – fogalmazott a tulajdonos.

Ózdon, Mezőkövesden is

– Fél éve kesergünk, hogy zárva kell tartanunk, ezért mindent elkövetünk, hogy rohamtempóban meg tudjuk nyitni a teraszunkat – fogalmazott Tokaji Zsolt, az ózdi Caffe Bar Jam vezetője. – A helyzet azonban nem optimális, hiszen a felkészülésre nagyon kevés időnk marad. Meggyőződésem, hogy sok helyen a szombati dátumot nem tudják majd tartani, mi azonban mindent elkövetünk azért, hogy már a hétvégén visszatérjenek hozzánk a vendégek. Az alapanyagokat csütörtökön megrendeltem, pénteken megkapom, gőzerővel csiszolunk, festünk, dolgozunk. Az előírásokkal kapcsolatban egyértelműen szólnak a szabályok a kiszolgáló személyzetre valamint a vendéglátóhely vezetőjére, a vendégekre viszont semmilyen iránymutatás nem érkezett.

Mezőkövesden is nyitnak az éttermek, kávézók, sörözők teraszai, kerthelyiségei. Varga Beáta, a V.I.P. Söröző tulajdonosa elmondta, ők is nyitnak szombaton, készültek rá, ellenőrzés is volt náluk. Az egység előtti kisebb, fedett részen két asztalnál, a söröző mögötti, nagyobb területen pedig három méterenként elhelyezett négy fős asztaloknál fogyaszthatnak a vendégek. Elárulta, folyamatosan csörgött a telefonja az elmúlt napokban, érdeklődtek nála a nyitásról, ők maguk és a vendégek is várják már. Hétvégén este tízig, hétköznapokon este kilencig tartanak majd nyitva.

(A borítóképen: Az ózdi Caffe Bar Jam teraszát már a nyitáshoz készítik elő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában