úttalanul

2021.04.26. 09:00

A magashegyi reményeket elmossa a víz

Sok éve küzdenek a Magashegyi úton lakók egy járható útért, egy járdáért vagy legalább egy árokért, mindhiába.

Bacsó István

20210416 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország A Magashegyen lakók régi álma hogy eső után ne bokáig sárban kelljen közlekedniük, hanem aszfaltborítású utat kapjanak.

Fotó: Kozma István

Éljünk bármely településen, mindenhol találunk kátyús utakat, sőt olyat is bőven, amelynek még szilárd burkolata sincs, pedig házak állnak mellette, emberek élnek ott, és ez lehet akár egy nagyvárosban is. Ilyen Miskolcon a Magashegy, ahol az ott élők évek óta várnak a segítségre, petícióznak, „járnak a képviselőjük nyakára”, de a helyzet nem változik. Ahogy az önkormányzati illetékesek válasza sem: most nincs erre forrás. És a kör bezárul.

Nagyobb eső visz mindent

Az ott élő Strukkel István fáradhatatlanul küzd azért, hogy az utcának legyen végre szilárd burkolata, és ami talán még ennél is fontosabb, hogy megoldódjon a csapadékvíz elvezetése. Az ugyanis egy nagyobb eső után visz mindent. Lemossa a murvát, már ahol van még, fellazítja az egyébként is gidres-gödrös talajt, hatalmas sártengert csinál, és aki nem szerencsés, annak mindezt még a házába is beviszi.

– A legfőbb probléma az, hogy nincs vízelvezető árok, Ha lenne, az út sem nézne úgy ki, ahogy most, hogy egy eső után csónakkal kellene itt járni – mondta István.

Elkeseredetten mondta, hogy még egy járdát sem képesek ide csinálni, pedig már ők is tettek költségkímélő javaslatokat, például a villamospálya felújításakor, hogy az onnan kikerülő vasbeton elemekből építsék meg. Csak le kellett volna rakni őket egy alapozás után. De abból sem lett semmi. Pénze meg sosincs a városnak.

Állítása szerint évről évre megkeresik az ott lakók az önkormányzatot és a területi képviselőjüket is, de eredmény nélkül. Idősek és kisgyerekesek élnek a Magashegyen és bukdácsolnak a rossz úton. Néha hoznak oda zúzott követ, amit leborítanak, úgy-ahogy elegyengetnek, és ezzel kell beérniük. Tavaly már ez sem történt meg.

– Egy átfogó megoldásra van szükség mielőbb, akár EU-s forrásból is. Annyi ember él itt, mint egy faluban – fogalmazta meg Strukkel István.

Négyszázmillióba kerülhet a megoldás

A terület önkormányzati képviselőjétől, Gazdusné Pankucsi Katalintól megtudtuk, hogy már 2014-ben készült egy tanulmányterv ezzel kapcsolatban. Akkor mintegy százhatvanmillió forintba került volna a megoldás, ez ma már négyszázmillió is lehet, és nem volt rá fedezet. Azóta minden évben beadja a költségvetési tervhez a magashegyi fejlesztést, de napirendre sem veszik, nem kerül be az éves városi költségvetésbe. A képviselő Balogh Gábortól, a Városgazda illetékesétől úgy értesült, hogy két-három héten belül megkezdik a zúzalékos utak javítását. Hogy pontosan hol és mikor, arra nem kapott választ, ahogy mi sem a Városgazdától. Jelen pillanatban csak az biztos, hogy van terv és szándék a javításokra. Sajnos komolyabb beavatkozásról, mint a legégetőbb víz­elvezetés, szó sincs az önkormányzat idei elképzeléseiben.

–Valóban tragédia az út állapota. Amíg nincs a Magashegyen egy teljes vízrendezés, addig útépítés sem lesz, mert a szilárd burkolatot is alámosná. További nehézség, hogy az út egyik fele bel-, a másik külterület, vegyesen önkormányzati és magántelkekkel, ami miatt pályázatot sem könnyű találni rá – mondta a képviselő.

A probléma rendkívül összetett, a megoldása költséges, mert sok ilyen útja van Miskolcnak. A 2021-es költségvetésben nem lesz rá forrás, a jövő évben reménykedhetünk, hogy a fejlesztések elkezdődhetnek vagy legalább tervek készülnek a megoldásukra.

(A borítóképen: Útviszonyok a Magashegyen...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában