Interjú: Szécsi Viktóriával

2021.04.20. 07:00

A legújabb ünnepi klipjük a hit erejéről szól

A pandémia alatt sem tétlenkedik a fiatal énekesnő és zenésztársa.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Olvasónktól

A legismertebb videó­megosztó portálon húsvét óta látható a miskolci Szécsi Viktória és Vihula Mihajlo (Misa) legújabb feldolgozása. Az Edda Ima című dalát adják elő a tőlük megszokott akusztikus zenei világgal aláfestve. Viki és Misa neve ismerősen hangozhat a közönség számára, hiszen a fiatal énekesnő és gitárművész kollégája számos rendezvényen, művészeti színtéren lépett fel az elmúlt években.

Hogyan kezdődött a zenei pályafutásod?

Gyermekkorom óta foglalkozom zenével. Először a Miskolci Nemzeti Színház gyermekszínészeként láthatott a közönség. Majd a fővárosba kerültem és a Rockszínház tagja lettem. Ezt követően az Unisex együttesben énekeltem. Eközben alakult ki az a zenei stílus és saját hangulatvilág, amit szeretnék képviselni.

Miért esett a választás erre a dalra?

Ez egy régi történet. Pár évvel ezelőtt volt alkalmam többször is Pataky Attilával egy színpadra lépni, és az egyik ilyen alkalommal hallottam tőle az Ima című dalt, ami nagy hatással volt rám. Utána rengetegszer meghallgattam. Nem annyira ismert Edda-dal, viszonylag új, csak pár éve jelent meg. Amikor felmerült, hogy húsvétra is csinálunk egy feldolgozást, akkor rögtön ez jutott eszembe. Annyira aktuális a mondanivalója, az üzenete az emberek számára, mert a hit erejéről szól. Az elmúlt egy év után nagy szükségünk van a hitre és az imára. Mindenképpen szerettünk volna a húsvéti ünnepre előjönni ezzel a lírai feldolgozással. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Az volt a célunk, hogy más hangzásvilág legyen, ne ugyanolyan, mint az eredeti, hiszen ezért feldolgozás. Hangban és képben is egyszerű, letisztult világot szerettünk volna megteremteni. Így teljesen más hangulatot adtunk a dalnak, mert az eredeti teljes zenekaros, erős férfihangon szólal meg. Ez pedig egy női hanggal, akusztikus gitárral megszólaltatott változat. Elküldtük Pataky Attilának az elkészült klipet, és nagyon pozitív volt a visszajelzése. Azt mondta, igényesen dolgoztuk föl és számára is öröm, hogy az ő dalukat választottuk. Azt is fontosnak tartom kiemelni, hogy ez volt az első alkalom, hogy az Edda zenekar valamelyik szerzeményét választottunk és szándékosan nem az ismert és népszerű dalaik közül válogattunk.

Miként alakult az életed az elmúlt egy évben?

Nehéz időszak volt lelkileg is. Egy olyan embernek, aki évek óta színpadon áll és ez a munkája, annak ez egy óriási változás. Az első hetekben, hónapokban még azt vártam, hogy hamar lecsengjen a járvány és jöjjön a változás. De amikor egyre jobban éreztem, hogy ez nem egy-két hónapról fog szólni, akkor nagyon elkeseredtem. De próbáltam ezt az időszakot úgy kihasználni, olyan dolgokat elvégezni, amelyekre máskor a pörgős mindennapok során nincs időm. Több feldolgozást is készítettünk, egyet ősszel és egyet karácsonykor is. Illetve íródnak a saját dalaink is Misával. A nyár folyamán szeretnénk debütálni egy friss saját szerzeménnyel, amelyhez klip is készül. Továbbá készül a honlapom, ami szintén kicsit háttérbe szorult a fellépések miatt, de most van idő vele foglalkozni.

Több formációban, együttesben is láthattunk már eddig, úgy tűnik azonban, hogy Vihula Mihajlóval alkotott duód kiállja az idő próbáját. Ez minek köszönhető?

Annyira azt éreztük mindketten az évek során, hogy mi ketten vagyunk igazán az, amit képviselni szeretnénk. Nem működött zenekarként a munka. A mi színterünk a kisebb közösségek, az intimebb közeg, például gasztronómiai rendezvények. A közönség visszajelzései alapján is azt éreztük, hogy

a kettőnk párosa így jó. Illetve Misa neve és az enyém is már ismert ezekben a körökben, ezért nem akartunk egy „zenekarnév” mögé bújni.

Mik a jövőbeni tervek, hogyan tovább?

Nyáron egy szólódallal jelentkezem majd, kicsit más műfajban, popos, elektronikus hangzásban. Természetesen továbbra is vannak és lesznek közös projektjeink Misával. A megye nagy rendezvényein – ahogyan eddig is – szeretnénk fellépni, remélem, lehetőségünk lesz rá. Eddig is jellemzően kétlaki életet éltem, sokat utaztam Miskolc és Budapest között, de most már egy új feladat is a fővároshoz köt. Elkezdtem az éneklés mellett műsorvezetéssel foglalkozni. Egy gazdasági klub háziasszonya lettem, illetve esküvőkön és rendezvényeken is tevékenykedem mint konferanszié.

(A borítóképen: Viki és Vihula Mihajlo jó párost alkotnak a zenében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában