vízkészlet

2021.03.21. 20:56

Vízkrízis közeleg

Drasztikusan csökkent a Földön az elmúlt 40 évben az egy főre jutó átlagos vízkészlet.

Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel a mi vízkészletünk nagyjából 12 ezer köbméter fejenként évente. Mivel hazánkban alacsonyabb a népszaporulat, mint a fejlődő országokban, komoly vízhiány nem fenyeget minket. Viszont a fejlődő országokban a népszaporulat hatására rárakódik a klímaváltozás hatása. Ez azonban már globális méreteket ölthet, ami alól senki nem tudja magát kivonni – hívja fel a figyelmet az Észak-Magyarországnak nyilatkozó vízügyi szakember, Szöllősi-Nagy András hidrológus, egyetemi tanár. 1993 óta emlékeztet március 22-én a víz világnapja az édesvíz fontosságára és a 2,2 milliárd emberre, akik nem férnek hozzá biztonságos vízhez a világon. Ez a nap az Egyesült Nemzetek Szervezete leírásában a víz világszintű krízise elleni tettekről szól. Az ENSZ célkitűzése, hogy az évtized végére a világon minden ember hozzáférhessen vízhez és higiéniához. Ami szűkebb környezetünket illeti: bár sok víz halad át az országon, a különböző folyóvizeinken, jellemzően a Dunán és a Tiszán és azok vízgyűjtőin, addig a száraz, aszályos területünk is sok. A vízgazdálkodással kezelhető a helyzet. Hamarosan további részleteket olvashatnak erről a témáról portálunkon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában