vizelési problémák

2021.03.23. 19:15

Veszélyes lehet az öndiagnózis

A középkorú férfiak több mint felét érintik a vizelési problémák, melyeket jóindulatú folyamatok és daganatok egyaránt okozhatnak.

Forrás: Shutterstock

A vizelési zavarok hátterében húzódhat egyszerű, könnyen rendezhető probléma, komolyabb teendőket igénylő, de alapvetően jóindulatú kórképek, mint a prosztata megnagyobbodása vagy gyulladásos betegségei, és akár hólyag- vagy prosztatarák is. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a korai diagnózis az utóbbi esetekben valóban életet menthet – mondta dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ orvosigazgatója.

Olyan átfedéseket tapasztaltak a különböző természetű betegségek által kiváltott tünetek között, hogy azok hátterét egy laikus nem tudja kideríteni. Az eltérő kórképek sokáig hasonló vagy épp ugyanolyan tüneteket okoznak, csak a megélt szimptómák alapján ezek nem differenciálhatók.

A korábbinál gyakoribb és/vagy hirtelen jelentkező vizelési ingerek, vizeletindítási nehézség, éjszakai felébredés – vizelési inger következtében –, továbbá csökkenő vagy megszakadó vizeletsugár, a hólyag nem teljes kiürülése, vizeletcsepegés, inkontinencia mögött állhatnak akár súlyosabb betegségek is. Ha csak a tünetek alapján kezd az ember valamilyen kezelésbe, amitől aztán javulást nem is tapasztal, elképzelhető, hogy az idő múlásával kicsúszik abból a lehetőségből, hogy maradéktalanul meg tudjon gyógyulni. A rákos megbetegedésekre pedig különösen igaz, hogy ha később fedezik fel, drasztikusan romlik az esély a gyógyulásra.

Ötven év felett évente

Rendkívül gyakori, hogy az emberek az internet segítségével próbálják önmagukat diagnosztizálni, fórumokat olvasgatva. Ez az ilyen gyakori probléma, mint a vizeléssel megélt tünetek eseteiben, igen félrevezető lehet. Az említett kiváltó okok mindegyike ugyanis más és más természetű, és mint ilyen, más és más kezelési protokollokat igényelnek – hívta föl a figyelmet az orvosigazgató. Nem mindegy, hogy egy korrekt diagnózisig mennyi idő telik el, pláne a mostani leterhelt egészségügyi rendszer mellett. A férfiak közül sokan hajlamosak arra, hogy csak akkor keresik fel az orvosukat, ha már komoly a baj, a daganatok esetében ez semmiképpen sem célravezető.

Nem mindegy, hogy egy korrekt diagnózisig mennyi idő telik el

Dr. Merth Gábor

A középkor elérésekor mind fontosabbá válik az előrelátó gondolkodás és a bajok megelőzése. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás előfordulási aránya már az ötvenévesek körében is ötven százalék, így előbb vagy utóbb szinte biztosan érinteni fogja a férfiakat.

Legkésőbb ebben az időpontban mindenképpen fontos a rendszeres szűrések megkezdése. Javasolt, hogy amennyiben a családban előfordult a két daganattípus valamelyike, úgy 45, egyéb esetben 50 év felett évente keressünk fel egy urológiai szűrést. Bár sokan tartanak a szűrésektől, ez többnyire csak addig tart, míg egyszer át nem estek egy ilyen vizsgálaton – vélekedett dr. Merth Gábor.

(A borítóképen: Ötven év felett évente ajánlott az urológiai szűrést felkeresni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában