koronavírus

2021.03.05. 11:30

Újra kezdődik a karantén

Nem minden család tudja könnyen megoldani a gyermekek felügyeletét.

új iskolai szárny készült el Pécsváradon

Forrás: MW

Fotó: AS

Március 8-ától április 7-éig bezárják az óvodákat és az általános iskolákat, a középiskolákban, valamint az egyetemeken a digitális oktatás továbbra is érvényben marad. Többek között erről döntött a kormány. A szigorításokra a járvány erősödése miatt van szükség.

Át tudnak állni

Csütörtök délután részleteket egyelőre még nem lehetett tudni. Nagy Attila, a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója lapunknak elmondta, egyelőre ők is csak arról értesültek, ami a sajtóban megjelent, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma jelezte, hogy részletes tájékoztatást készít.

– Mivel már tavaly is digitális oktatás folyt a tanév egy részében, most is felkészültünk erre, tulajdonképpen egy nap alatt át tudunk állni. Az még nem világos, hogy tényleges bezárásról vagy távoktatásról van-e szó. Ha az előbbi, akkor az tulajdonképpen három hét kiesést jelent, hiszen lesz közben egy egyhetes tavaszi szünet. Viszont akkor az elmaradt tanítási napokat júniusban kellene pótolni. Egy hónap kiesés a tanulásból nem kevés. Véleményem szerint, ha otthon lesznek a gyerekek, és a kisebbeknek úgyis felügyelet szükséges, akkor már jobb, ha a délelőttöt tanulással töltik – vélekedett az igazgató.

Szülőket is kérdeztünk a szigorításokról. Tóth Juditnak egy 4. osztályos és egy óvodás kisfia van. Az édesanya úgy véli, valószínűleg digitális oktatásra térnek majd át az iskolák. Bízik abban is, hogy a tavalyi évvel ellentétben jobban felkészültek az intézmények és a családok erre a tanítási-tanulási formára.

Nem volt gond

– Nálunk nem okozott különösebb gondot a tavalyi átállás sem. A nagyobbik fiam 4. osztályos, itthon is szépen haladt a tananyaggal, nem maradt le semmiből. Azt azonban hozzá kell tennem, hogy sok segítséget igényelt. A teljesen új tananyagokat egy alsós gyerek még nem tudja egyedül megtanulni, magyarázatra van szüksége. Szerencsére a férjem tud majd felügyelni a gyerekekre. A kisebbik fiam még óvodás, és mivel nagy a mozgásigénye, meg kell majd oldanunk valahogy, hogy sok időt töltsünk a parkban, a játszótéren, sokat sétáljunk és kiránduljunk – sorolta Judit.

Hozzátette: ha mégis az iskola teljes bezárásáról lenne szó, akkor sem lenne túlságosan nagy baj, mert a tananyag nagy részét már átvették a gyerekek, és az elsősök is megtanulták a betűket, a számokat.

– Egyébként az iskolák már készültek az átállásra, mert nemrég a szülőknek be kellett írniuk az üzenőfüzetbe, hogy otthon hány tanulásra alkalmas digitális eszköz van, valamint hány iskolás gyermek él a családban. A gond esetleg ott lehet, ahol a szülők nem tudnak segíteni a tanulásban – jegyezte meg Judit.

– Rendkívül nehéz lesz megoldani a gyerekek felügyeletét és a tanulást – fogalmazott Eszter, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg. Neki két gyermeke van, az egyik elsős, a másik pedig másodikos. – Egy munkahelyen dolgozunk a férjemmel, és tavaly is úgy tudtuk átvészelni a zárást, hogy felváltva dolgoztunk, szinte egymásnak adtuk a kilincset. A nagyobbik gyermekem kétségbe van esve, ő nem szeretne megint itthon maradni, a kicsi pedig még igazán fel sem fogta, hogy mivel jár a digitális tanulás, ha egyáltalán azt takarja a „bezárás” szó. A kicsinél plusz nehezítő körülmény, hogy mindkét tanító nénije koronavírusos volt, így még nem vették végig a betűket. A jövő hétről egyelőre nem tudunk részleteket, a pedagógusok azt mondták, hogy a Facebook-csoportban írják meg a tudnivalókat – mondta az Északnak az édesanya.

Az oltásra koncentrálnak

Dr. Breitenbach Géza, a Praktizáló Háziorvosok Szövetségének elnöke elmondta: a praxisban nem változik semmi. Ugyanúgy fogadják a betegeket továbbra is az eddigi feltételek mellett, most azonban minden erejükkel az oltásra koncentrálnak. Hozzátette: háromféle oltóanyaggal olt folyamatosan, a Pfizer, a Moderna és a Shinopharm vakcinájával. Úgy tudja, ma újabb szállítmány érkezett az országba, tehát biztosan lesz oltási feladat a jövő héten is. Mindemellett természetesen a betegeket is ellátják.


A döntés valamennyi munkáltatót érinti

A munkáltatók helyzetéről folyamatosan egyeztet a kormányzati szereplőkkel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László – tudtuk meg Bihall Tamástól, a BOKIK elnökétől. Hozzátette, az általános bezárásokról született döntés elemei valamennyi munkáltatót érintik, a nagyvállalatoktól a kisvállalkozókig. Elfordulhatnak átmeneti munkaerőproblémák, fennakadás a folyamatos termelésben ott is, ahol eddig jelentősebb gond nélkül átvészelték a járványhelyzetet. A nem élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó üzletek bezárása sajnos tovább ront az ezeket működtető vállalkozók helyzetén.

– A veszélyhelyzetre tekintettel meghozott döntés következményeivel kapcsolatban még sok a nyitott kérdés, amire a kormányzat minden bizonnyal választ fog adni, az egészen biztos, hogy további támogató intézkedésekre, illetve a meglévők bővítésére lesz szükség – fogalmazott Bihall Tamás.

(A borítóképen: Tanórán. Hétfőtől az általános iskolások is otthon maradnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában