Interjú: Dr. Nagy Ákossal

2021.03.28. 07:03

Szabadságról papolnak, de gúzsba kötné a baloldal az egyetemet

A Miskolci Egyetem kuratóriuma nem politikai testület, így nem is politikai alapon működik, tehát teljesen felesleges a tagok politikai nézeteit vizsgálgatni, mondta dr. Nagy Ákos, a miskolci Fidesz frakció vezetője Veres Pál polgármester kuratóriumi tagsága kapcsán.

Dr. Nagy Ákos önkormányzati képviselõ, Fidesz frakció vezetõje

Fotó: Bujdos Tibor

Az egyetemi rendszer átalakítása, benne a Miskolci Egyetem jövője egyébként is gyakori témája napjaink közbeszédének. Különös aktualitást kapott Miskolcon, amikor Varga Judit igazságügyi miniszter mint a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke a napokban Veres Pál polgármestert kérte fel: töltse be a dr. Kriza Ákos korábbi polgármester halála miatt megüresedett kuratóriumi helyet. Mindezek apropóján beszélgettünk dr. Nagy Ákos ügyvéddel, aki a Fidesz frakció vezetője.

Hadd kezdjem egy személyes kérdéssel! Ön gyakorló jogász. A miskolci jogi karon végzett?

Mivel miskolci vagyok, és szeretem a városomat, természetes, hogy itt jártam egyetemre is. Nekem szerencsém volt, hogy megtaláltam azt a képzést, amit szerettem volna,politikusként pedig az a dolgom, hogy megtegyek mindent azért, hogy a mai fiatalok is megtalálják Miskolcon azokat a tudomány­ágakat, amikhez vonzódnak. De a képzési kínálat sokszínűsége önmagában nem elég, mert a mai fiatalok szerencsére már csak a világszínvonalat tekintik elfogadható mércének. Szóval a képzési minőségen is folyamatosan javítani kell, ehhez azonban nagyobb tudományos és anyagi mozgástér szükséges. A régi egyetemi modell viszont a kapacitásai határára ért. A cél, hogy az egyetemek leválasztásra kerüljenek az állami köldökzsinórról.

Akkor tisztázzuk, hogy mit is jelent valójában az új modell!

Az új modell lényege a nagyobb egyetemi függetlenség és a gazdasági szabadság. Ez azt jelenti, hogy az egyetemek függetlenednek az államtól és azt jelenti, hogy önállóbban gazdálkodnak. Ehhez vagyonra, tulajdonra van szükségük, és a kormány támogatja is őket ezek megszerzésében. Így például oktatási épületek, kollégiumok kerülnek át az egyetemek tulajdonába. Az állam nem vonul ki a finanszírozásból, de az egyetemek maguk is vagyonke­zelővé válnak, és jövedelmet állíthatnak elő saját maguknak, amit visszaforgathatnak az oktatásba. Az a helyzet, hogy a globális trendek is efelé az új működési forma felé mutatnak, az egyetemek szabadsága biztosítja azt, hogy gyorsabban reagálhassanak a piaci viszonyokra. Egyébként nincs új a nap alatt, ez az úgynevezett osztrák modell. A Miskolci Egyetem ennek a modellnek a segítségével lesz igazán szabad. Ez az átalakítás az igazi szabad egyetemi világ záloga, nem pedig az, hogy piros-fehér szalagokat ragasztgatunk az épületekre. A miskolci baloldal a szabadságról papol, igazából azonban szó szerint és képletesen is gúzsba kötné ezekkel a szalagokkal a Miskolci Egyetemet, és fenn akarja tartani a centralizált, központi irányítást.

A Miskolci Egyetem is az új modell szerint működik. Az egyetem stratégiai irányító szervezete itt is az úgynevezett kuratórium. Ez a testület öt főből áll, a kuratóriumot Varga Judit, a Fidesz-kormány igazságügyi minisztere vezeti. Ebbe a testületbe invitálta Varga Judit Miskolc polgármesterét, Veres Pált, aki a felkérést megtisztelőnek nevezte, és elfogadta. Mit gondol erről a miskolci Fidesz?

Először is az a legfontosabb, hogy az egyetemi világ átalakításának folyamata a Miskolci Egyetemre is megérkezett. Ahogy említettem, egy nagyon nagy modernizációs váltást kell levezényelni, ebben minden segítség jól jön, persze csak azoktól, akik komolyan gondolják az együttműködést. Éppen ezért örülünk, hogy Veres Pál mint Miskolc polgármestere, szemben a miskolci baloldallal, megértette ennek a modernizációs programnak a lényegét, egyben elfogadta a meghívást, és a kormány mellé állt ebben a Miskolc számára is nagyon fontos ügyben. A kormány mellé állt, és az egyetem mellé állt, nem pedig a dühöngő baloldali politikusok közé. Pedig biztos nem volt egyszerű helyzetben, mert előre borítékolható volt, hogy megtámadják az állítólag őt támogató baloldali pártok. Ugyanakkor már a tavaly szeptemberi közgyűlésen látható volt, hogy másként gondolkodik, mint a miskolci baloldal, mert miközben a baloldali képviselők piros-fehér szalagokat lengettek a közgyűlési teremben, mint a régi május 1-jéken, ő maga inkább a jegyzeteibe mélyedt.

Nemcsak a politikusok, hanem a városlakók is felkapták a fejüket Veres Pál kuratóriumi tagsága hallatán. Hiszen ismerjük a magyar közmondást: mit keres a csizma az asztalon? Vagyis mit keres Veres Pál mint baloldali politikus a jobboldal egyik vezető politikusa mellett?

Egyrészt a kuratóriumi tagok többsége nem politikus, hanem nagynevű gazdasági szakember. Ebből következik tehát, hogy a kuratórium nem politikai testület, így nem is politikai alapon működik, tehát teljesen felesleges a tagok politikai nézeteit vizsgálgatni. Másrészt pedig Veres Pált a magunk részéről egyébként sem tekinthetjük baloldali politikusnak. Azon egyszerű oknál fogva, hogy ő nem sorolja magát a baloldalra, márpedig mi úgy vagyunk ezzel, hogy adjuk meg mindenkinek a jogot arra, hogy saját maga definiálja a politikai hovatartozását.

Jogi és adatvédelmi abszurdum, hogy a DK az egyetemi kuratórium ügyeiről jelentést kér Veres Páltól – Dr. Nagy Ákos

A politikai hovatartozás kapcsán muszáj tennünk egy kis kitérőt. Ugyanis a Jobbik sem tekinti magát baloldalinak, őket mégis a baloldalhoz sorolják.

Ez igaz. De a Jobbik önértékelése nyilvánvalóan hamis. Hiszen Jakab Péter folyamatosan Gyurcsány Ferencet dicsérgeti, márpedig aki Gyurcsányt dicsérgeti, az csakis baloldali lehet. Ez a napnál is világosabb, ebben szerintünk nem lehet vitát nyitni.

Visszatérve az egyetem kérdéséhez, tulajdonképpen miért dühöng a miskolci baloldal?

Ezt tőlük kellene megkérdezni. Nekem az a gyanúm, hogy két okból is. Először is a miskolci baloldalnak az fáj, hogy ők kimaradnak az egyetemfejlesztés sikeréből. De a nyomósabb ok máshol keresendő. A magyar baloldalnak a járvány kellős közepén ugyanis más sem jár a fejében, mint hogy szeretnék visszakaparintani a hatalmat, és úgy számolnak, hogy ha ez sikerülne, akkor jövőre az egyetemeket is elfoglalnák. Igen ám, de a szabad egyetemek ellen tudnának állni egy ilyen baloldali nyomulásnak. Szóval igazából ez zavarja őket. De annyira, hogy még a saját szlogenjeikkel is szembemennek, mert bár a sajtótájékoztatóikon felteszik a „free SZFE” maszkot, látszik, hogy a valóságban nem kell nekik a szabad egyetemi modell. De ismerjük a magyar baloldalt, szeretnek beleállni olyan ügyekbe, amiket a józan ésszel nem lehet felfogni. Mert ki értette, amikor a baloldal a migránsok mellett vagy a határkerítés ellen kampányolt?! Vagy ki érti, hogy most miért kampányolnak a keleti oltóanyagok ellen?!

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció kérdőre vonta Veres Pált. Azt mondták, hogy illett volna velük egyeztetnie a felkérést.

A felkérést nem a Demokratikus Koalíció kapta, hanem Veres Pál. Ugyan miért kellett volna velük egyeztetnie? Vagy úgy gondolják, hogy ők a főnökei lennének a polgármesternek? Ez közjogilag sem stimmel, és politikailag sem. Ha jól számoljuk, három DK-s képviselő van a miskolci közgyűlésben, vagyis az összes mandátum 10 százaléka van náluk. Mégis beszólogatnak a város polgármesterének, és elő akarják neki írni, hogy az egyetemen is politikai harcot vívjon a DK érdekében?! Az pedig egy jogi és adatvédelmi abszurdum, hogy az egyetemi kuratórium ügyeiről folyamatos jelentést kérnek tőle, mint valamiféle ügynöktől. Persze látjuk, hogy a DK szeret Miskolcon nyomulni. Tavaly év végén is, amikor a Miskolc Holding dolgozóinak nem jutott jutalom, a DK-s Borkuti László tanácsnok tiszteletdíját kétszeresére emeltették.

Varga Andrea alpolgármester arról beszélt, hogy nagyon rossz napjuk lehetett a miskolci fideszes politikusoknak, amikor meghallották a hírt, hogy Varga Judit miniszter asszony nem fideszes politikust, hanem Veres Pált kérte fel kuratóriumi tagnak, mert ez azt mutatja Varga Andrea szerint, hogy egy sem volt közöttük, aki alkalmas lett volna.

Ez a nyilatkozat nem más, mint amikor valaki egyetlen lövéssel két öngólt is rúg. Először is az alpolgármester asszony is ösztönösen politikai testületnek nézi a kuratóriumot, ezért gondolja, hogy egy fideszes miniszternek oda egy másik fideszes politikust kellett volna keresnie. Másodszor pedig az alkalmassági kérdést most inkább nem feszegetném a helyében, ugyanis nem velünk esett meg az a szégyen, hogy orvos helyett egy vízvezeték-szerelőt állítottunk az egészségügyi bizottság élére, és alelnöknek sem mi neveztünk ki oda egy humoristát. Nem vigasz, hogy most Miskolcon nevet az egész ország. Szakpolitikusok hiányával tehát a miskolci baloldal küszködik, ha jól látjuk. Amúgy rossz napjuk inkább a DK-s képviselőknek lehetett, amikor megjött az ukáz a DK budapesti pártközpontjából, hogy támadják meg a saját polgármesterüket.

(A borítóképen: Dr. Nagy Ákos: Veres Pál az egyetemátalakítás ügyében a kormány mellé állt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában