Szám­adó kiadvány

2021.03.06. 14:30

„Pártsemleges Számadó” Simon Gáboréktól

Közel hárommillió forintot költ közpénzből Miskolc vezetése baloldali propagandára.

Nyikes Zita

Fotó: Ádám János

Veres Pál polgármester köszöntőjével indul, és zárószavával fejeződik be a Számadó kiadvány, amely – állítólag – azzal a céllal született, hogy „közérthető, egyszerű, átfogó képet adjon Miskolc pénzügyeiről és gazdasági helyzetéről” – ez a kiadványban olvasható.

Válasz nélkül maradt kérdések

A kiadványt Simon Gábor MSZP-s politikus, a Velünk a Város szivárványkoalíció frakcióvezetője „népszerűsítette” sajtótájékoztatón. Ugyanakkor azt állítják: nem politikai kiadvány, hanem egyfajta jelentés, gazdasági beszámoló a városvezetéstől a városlakóknak a Számadó. Veres Pál polgármester ugyanakkor nem tisztelte meg az Észak-Magyarország és a boon.hu olvasóit, hogy kérdéseinkre választ adjon.

Ezek között szerepelt: az ingyenes kiadvány nyomtatása mennyibe kerül, és mekkora terhet jelent ez az Önök által szűkösnek mondott miskolci büdzsének?

A nyomdát milyen szempontok alapján választották ki, kértek több ajánlatot? A miskolci önkormányzat által fenntartott honlap azt közölte: „77 ezer példányban nyomatja ki város. A nyomdai munkákra három cégtől kért ajánlatot Miskolc MJV Önkormányzata. A legjobb ajánlatot a Miprodukt Kft., a város cége adta. A nyomdai munkák költsége: 2.524.125 forint.

A lapok terjesztését ugyancsak városi cég, a MiRend-Sec Kft. végzi 400 ezer forintért.” Összesen tehát közel 3 millió forintot fordít az önkormányzat az önkormányzat által rendelkezésre álló, de a baloldali politikusok által folyamatosan szűkösnek ítélt büdzséből arra, hogy nagyjából azokat elmondja, amelyeket már eddig is kiemeltek sajtótájékoztatókon, és sajtóközleményeik olvashatók az önkormányzati hetilapban, illetve az önkormányzati portálon.

Szerettük volna még megtudni, hogy miért nem a szintén önkormányzati kiadású Miskolci Naplót használják kommunikációra, és hogy kik állították össze a kiadvány tartalmát. Valamint, hogy egyeztettek-e a kiadványról, annak tartalmáról, szükségességéről a Velünk a Város, valamint a Fidesz–KDNP frakciókkal, illetve a két frakcióhoz nem tartozó önkormányzati képviselőkkel. Rákérdeztünk: 2020-ban miért nem készült ilyen kiadvány a 2020-as pénzügyi évre vonatkozóan?

Sötét felhők

Mi várható 2021-ben? – teszi fel a kérdést Veres Pál a Szám­adó kiadványban. És csak milliárdos hiányt tüntet fel. Azt írják a kiadványban: „A helyzet 2021-ben sem lesz sokkal jobb, mint 2020-ban.” Ezért kérdeztük meg: milyen lépésekkel terveznek javítani a büdzsé állapotán? Például lobbiznak befektetők megnyerésén? Hány olyan befektető érkezett tavaly, akik/amelyek kimondottan a városvezetés lobbimunkája miatt érkeztek/érkeznek a megyeszékhelyre, és nem a külgazdasági és külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Befektetési Ügynökség tevékenységének eredményeképpen?

Titkos tervek Nagy-Miskolcra

Úgy fogalmaznak a Számadó kiadványban: „Miskolc városa több mint 750 milliárd forintnyi fejlesztési igényt fogalmazott meg az elmúlt hónapokban a kormány és az EU felé. Kollégáimmal egy tízéves időtávra gyűjtöttük össze azokat a fejlesztési ügyeket, amelyekre 2019-ben felhatalmazást kaptunk Önöktől. A Nagy-Miskolc program mentén a város szakembereinek bevonásával olyan tervet alkottunk, amely fejlődési pályára állíthatja a várost, és amely Miskolc valós igényeit foglalja össze.” Arra voltunk még kíváncsiak: a „nyitottság gyakorlatából” adódóan hol ismerhetőek pontosan ezek a tervek? Milyen szakembereket, kiket vontak be? Honnan tudják, hogy azok a valós igények, amelyeket megfogalmaztak? Mikor voltak a fejlesztési igényekre vonatkozó társadalmi egyeztetések? Mikor és milyen formában ismertették a magyar kormány és az EU felé megfogalmazásra került elképzeléseket a miskolciakkal? Válaszokat nem kaptunk.

(A borítóképen: A baloldali Bartha György és Badány Lajos a Miskolc TV-nek nyilatkozik a „szűkös” büdzséből készült kiadványról)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/halalkampanyt-folytat-a-baloldal-5259784/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nagyotmondo-baloldali-vezetok-5260054/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában