tudásszerzés

2021.03.23. 19:30

Népszerű lett a szakképzés

A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak.

20210222 Szabadkígyós Gyulai Szakképzési centrum pék tanulói gyakorlati órán Liska László szakoktató vezetésével. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Imre György

Jelentősen emelkedett a szakképzést választó fiatalok száma, ami azt is mutatja, hogy a magyar családok vonzónak találják az oktatásnak ezen a területén az elmúlt években megvalósított változtatásait – hangsúlyozta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Egyre többen jelentkeznek

Az adatok alapján a tárca által fenntartott technikumokba, amelyekben a szakmai tudás elsajátítása mellett érettségit is szereznek a diákok, 16 százalékkal, a három év alatt biztos szakmai tudást és tapasztalatot nyújtó, szintén ITM-fenntartású szakképző iskolákba pedig 11 százalékkal többen jelentkeztek idén, mint tavaly – közölte Schanda Tamás. Az államtitkár hozzátette: a szakképzés növekvő elismertsége a kormány törekvéseit igazolja.

„A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak. A saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket is arra ösztönözzük, hogy vegyenek részt a felnövekvő nemzedék képzésében, ezért is emeltük meg a szakképzésben oktatók – mintegy 32 ezer ember – fizetését átlagosan mintegy 30 százalékkal. Emellett pedig a diákoknak is bért vagy ösztöndíjat biztosítunk” – fejtette ki Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár a közleményben.

Az államtitkár elmondta: a technikumok esetében szinte minden ágazatnál nőtt a jelentkezők száma, a legnépszerűbb az informatika és távközlés, a gazdálkodás és menedzsment, illetve a turizmus, vendéglátás ágazatok voltak. A szakképző iskolákban a cukrász, a kereskedelmi értékesítő és a szakács szakmák voltak a legnépszerűbbek, a legnagyobb növekedést a villanyszerelő szakma esetében tapasztalták.

(A borítóképen: Piacképes szakmák sorát kínálja a hazai szakképzés)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában