menetrendváltozás

2021.03.12. 08:00

Nem jön a 2-es, az MVK pedig 1-esre vizsgázott

Hiába ácsorogtak csütörtökön az utasok a miskolci busz- és villamosmegállókban, a járművek ünnepi rend szerint jártak.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A város tulajdonában lévő Miskolci Városi Közlekedési Zrt.-nél szerdán gondoltak egyet, és eldöntötték, hogy csütörtök üzemkezdettől – ahogy fogalmaztak – „módosított munkaszüneti menetrend” szerint közlekedtetik a villamosokat és autóbuszokat. Erről a sebtében megszületett döntésről csak a leginkább érintetteket, az utasokat értesítették legkevésbé. Éppen ezért fordulhatott elő, hogy csütörtökön nagyon sokaknak nagyon sok időt kellett ácsorogniuk a megállókban, hogy felszállhassanak egy általuk nagyon várt járatra.

Hiányos tájékoztatás

A „szerencsésebbek”, akik olyan megállókban várták buszukat vagy villamosukat, ahol működik tájékoztató tábla, egy futófeliratból értesülhettek, hogy „a szigorú kormányzati intézkedések és az oktatási intézmények bezárása miatt” módosulnak a menetrendek. A módosított menetrendek pedig letölthetők az MVK Zrt. internetes honlapjáról. Magam előtt látom Mari nénit és Jancsi bácsit, amint előkapja az okostelefonját, hogy letölthesse a módosított menetrendet, hogy megtudja, mikor érkezik a várva várt busz vagy villamos.

Csütörtökön napközben a Búza tér, a Centrum és a Villanyrendőr környékén a megszokottnál sokkal többen ácsorogtak a megállókban buszra, villamosra várva.

„Értem én, hogy különleges a helyzet, de azt egyáltalán nem értem, hogy miért ilyenkor kell csökkenteni a járatok számát. Azzal segítené az embereket az önkormányzat, ha sűrűbben járnának a buszok és a villamosok, hogy ne legyen tumultus. Nézzen oda – mutatott az érkező villamosra Kovács János –, már most tömeg van rajta. Ha mi is felszállunk, olyanok leszünk, mint a heringek a konzervdobozban. Hogy lehet így betartani a távolságtartást. Az kevés, hogy maszk van rajtunk, ha egymás arcába lihegjük a vírust. Ha több járat lenne, akkor nem lenne zsúfoltság…”

„Azt írják, hogy szükség esetén rásegítő járatokat indít el a közlekedési vállalat. Azt hogy teszi, kérdem én? Végigjárja valaki a megállókat és megkérdezi, hogy mire várunk? Aztán beszól, hogy jöhet a kisegítő járat?”

Kiss Gáborné arra panaszkodott, hogy tízperceken át várta, hogy megérkezzen a 2-es villamos, ami – mint kiderült – nem is jár. „Azt mondja meg, honnan tudjam, hogy nem jár a 2-es villamos? Nincs internetem, hogy megnézzem. Ha nem lett volna itt ez a fiatalember, hogy elmondja a helyzetet, akkor még most is várnám. Nem értem, miért így oldották meg, ilyen hirtelen ezeket a változtatásokat. Hát nem számít az utas?”

Hasonló gondja volt Nagy Józsefnének is. Ő a Berekaljára igyekezett, mert megígérte a fiának, hogy amíg a szülők dolgoznak, ő vigyáz a kis unokákra.

„Jöttem a buszhoz, amikor tudom, hogy szokott jönni, de akkor hiába vártam. Itt mondták a megállóban aztán, hogy munkaszüneti rend szerint közlekednek a járatok. Az biztos, hogy a megbeszélt időre nem érek ki.”

Mit szóltak az utasok?

Záporoztak a hozzászólások az MVK, a VEKE, valamint a Borsod Online közösségi oldalán közzétett, az MVK menetrendi változásáról szóló bejegyzések, cikkek alá. Sokan nem értenek egyet a hirtelen módosításokkal, hiába a járványügyi helyzetre való hivatkozás a zrt. részéről.

Volt, aki inkább gyalog ment haza, mivel mint írja: „a csodálatos menetrend-összehangolásnak köszönhetően 10 percen belül elment az 1-es és az 5-ös busz, a villamos, mint mindig 2 perc késéssel ért Felső-Majláthra, lekésve a csatlakozást, így több mint félórás várakozás helyett hazasétáltam 2 kilométert, köszönjük MVK.”

Más szerint a problémák hosszabb ideje fennállnak: „A 31-es buszt, ami egy fontos járat, sok évvel ezelőtt az óránkénti négyről, kettőre csökkentették, majd napközben óránként egy járat lett!!! Ez is az igazsághoz tartozik! Nem két éve kezdődtek a problémák, hanem sokkal régebben! Akkor sokszor dicsekedtek, hogy Miskolcon évek óta nem emeltek jegy- és bérletárat! Viszont rendesen ritkították már akkor is a járatokat! A tények makacs dolgok!”

„Csak hát én (meg még sokan mások) munkanapi rend szerint dolgozunk. Nem tudom, ez az intézkedés mennyiben illik bele egyrészt a szigorított veszélyhelyzet miatti rendelkezésekbe. Köteles mindenki másfél méter távolságot tartani a másiktól, amit már most is nehezen lehet, főleg mert a szóló buszok kapacitásából kapásból levesz a kordon. Másrészt kíváncsi leszek, mit fog ehhez szólni a Kormányhivatal” – fogalmaz egy hozzászóló.

„Miért nem lehet sima tanszüneti, esti ritkításokkal? Szombathelyen egyszerűen tanszünetit vezettek be. Nem tudom, az őszi csúcsidei sűrítések és esti ritkításokkal mi lett?” – merül fel az egyik vélemény írójában.

Kérték a sűrítést

A miskolci operatív törzs március 4-i ülése után Veres Pál polgármester bejelentette: kiemelten kérte az Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-től a reggeli járatsűrítést. Ennek ellenkezőjét tapasztalták meg csütörtök reggel például a Berekalján, ahol a Bartók Béla utcai megállóba a reggeli csúcsidőben nem érkezett meg a munkanapokon 7 óra 3 perckor induló 1B-s járat – értesültünk olvasónktól. A késés okát a mobiltelefonja segítségével próbálta kideríteni, az MVK honlapját felkeresve azonban meglepődve értesült arról, hogy március 11-től, csütörtöktől munkaszüneti menetrend lépett életbe, a következő járat pedig háromnegyed óra múlva érkezik. A megállóban várakozókkal együtt így legyalogolt a Felső-Majláthig, ahol az éppen érkező 54-es buszra tudtak felszállni. A nem éppen a legjobb forgalmi állapotban lévő, mint érzékelték, vélhetően lengéscsillapító-problémákkal küzdő jármű a Győri kapuig teljesen megtelt, az utazók tömege lehetetlenné tette nemcsak a távolságtartás, de bármilyen járványügyi előírás betartását. Munkakezdésre végül is beért a belvárosba, de mint említette: az MVK honlapjának menetrend-tervezőjében továbbra a munkanapra szokásos indulási időpontok szerepelnek.

(A borítóképen: Amikor pedig végre megérkezett a busz, akkor nagy tömeg várta a megállóban)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/eletveszelyes-katasztrofa-a-menetrend-valtoztatas-de-csak-eltereles-5277532/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kesz-vege-osszeomlott-miskolc-tomegkozlekedese-5273722/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában