Covid-19

2021.03.20. 19:00

Nehéz a helyzet, teszik, amit kell

A kormány bevonja a magánegészségügyi szolgáltatókat is a járvány elleni harcba.

Bacsó István

20210305 Eger Dr. Sümegi János (Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet gasztroenterológus főorvosa) fotó: Berán Dániel, BD Heves Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Berán Dániel

Nem érte váratlanul a magánegészségügyi szolgáltatókat a kormány március ötödikén közzétett rendelete, amely „az egészségügyi szolgálatra berendelés és az egészségügyi szolgáltatás biztosításának veszélyhelyzeti különös szabályairól” címmel jelent meg.

A szolgáltató cégek többsége már tavaly tavasszal felajánlotta a segítséget és a szabad kapacitásait a védekezéshez.

Nem kétséges a segítség

„Nem lehet kérdéses, hogy a magánszolgáltatóknak szerepet kell vállalniuk a közellátásban a rendkívüli helyzet idején” – nyilatkozta Leitner György, a több egészségügyi vállalkozás érdekképviseletét ellátó PRIMUS Egyesület elnöke. „Most összefogásra van szükség. Fel vagyunk készülve arra, hogy jelentős terheket vegyünk át az állami szektortól. Azt javasoljuk, hogy a közellátás tehermentesítése a magánszolgáltatók erősségeinek és kompetenciáinak szem előtt tartásával történjen, az lenne a célravezető, ha arra használnának minket, amiben a legjobbak vagyunk” – mondta az elnök.

Partnerek lesznek

A gyakorlatban ez azt jelenti, és ezt javasolják a kormánynak is, hogy a covidos betegek miatt az állami ellátásból kiszorulókat, hosszú várólistára kerülőket, diagnózisra várókat és más járóbetegeket irányítsanak át hozzájuk. A magánegészségügy erre van felkészülve. Közvetlenül covidos betegek kezelésére nem. A járvány miatt kieső más ellátási területek kapacitásait tudják pótolni. Illetve szükség szerint, mint oltópontok tudnak beszállni a gyors és tömeges oltásba.

Az elnök szerint előfordulhat, hogy munkatársakat vezényelnek el tőlük vagy az ingatlanjaikat, eszközeiket veszi át az állam egy időre. Ebben is partnerek lesznek, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a szinergiákat kell kihasználni. A magáncégek elsősorban tehermentesíteni tudják az állami rendszert más ellátások átvételével. A diagnosztikában, szakrendelésekben, járóbeteg-ellátásban a legjobbak.

Magyarországon mintegy 40-50 nagyobb egészségügyi vállalkozás van és sok kicsi. Együtt összességében havonta több tízezer embert látnak el. Tehát komoly támogatást tudnak nyújtani a jelen helyzetben. A kormánnyal folyó egyeztetéseken a napokban konkretizálódni fognak a segítségnyújtás pontos paraméterei.

Szabó Gergelytől a miskolci Macroklinika ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a rendelkezés nem volt váratlan ebben a fokozódó járványhelyzetben. Ők is megtették a szükséges lépéseket, felvették a kapcsolatot az országos kórház-főigazgatóval és a B.- A.-Z. Megyei Központi Kórház igazgatójával, felajánlották a szabad kapacitásaikat és az együttműködésüket. Harmincféle szakrendelésük van, hatvanfős személyzet, és több mint nyolcvan szerződött orvosuk, készen állnak arra, hogy oltópontként is funkcionáljanak, ha arra lesz szükség, vagy szakembereket, eszközöket adjanak át. „Megteszünk mindent, amit tudunk. Minél gyorsabban és hatékonyabban kell reagálnunk a harmadik hullám visszaszorítása érdekében” – mondta Szabó Gergely.

A tehermentesítés a lényeg

Hasonló szellemben reagált a helyzetre Mohácsi Gábor az Erzsébet Fürdő Gyógyászati és Szűrőközpont vezetője: „Tudomásul vesszük a rendeletet, készen állunk mindenben együttműködni. Ha munkatársakat vezényelnek el, meg fogjuk oldani a pótlásukat, igyekszünk fenntartani minden szolgáltatásunkat. Nehéz ez a helyzet, de tesszük, amit kell!” – mondta.

Mivel náluk nincs fekvőbeteg-ellátás, ő sem számít covidos betegek kezelésére. Elsősorban járóbetegek átvételét és szakemberek átadását tartják valószínűnek, hogy tehermentesítsék az állami szektort.


A jogszabály

A kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idején az országos kórház-főigazgató, kártalanítás mellett, bármely magánegészségügyi szolgáltatót kötelezhet a SARS-CoV-2-vírus elleni védekezéshez szükséges ingatlan, valamint ingó eszközök és felszerelések rendelkezésre bocsátására a kijelölt állami vagy önkormányzati fenntartású vagy tulajdonú egészségügyi intézmény részére. Ez vonatkozik a humánerőforrásra is, tehát orvosokat, ápolókat, más egészségügyi szakszemélyzetet is átvezényelhetnek a járvány elleni védekezés biztosítására. Hogy a gyakorlatban ez mit jelenthet, arról folynak az egyeztetések a kormányzat és a magánszolgáltatók között.

(A borítóképen: Emberrel, eszközzel segítenek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában