Gyorshajtás

2021.03.12. 18:00

Nálunk is behajthatják a külföldi bírságot

Először az érintettek meglepődnek, hogy a Magyar Rendőrség egy külföldön elkövetett szabálysértés miatt hajtja be a bírságot.

Fotó: MW

„Tisztelt Rendőrség! A napokban egy határozatot kaptam Önöktől, hogy fizessek be 218 400 forintot, mivel Ausztriában gyorsan hajtottam. Tájékoztatom önöket, hogy a III-000 forgalmi rendszámú Volkswagen Tiguan típusú személyautómmal nem jártam az említett országban…” Sok ehhez hasonló levelet kap a Magyar Rendőrség.

Pedig a rendőrség határozatát megelőzően az adott ország hatóságától már értesültek a szabályszegésről, de az ellen nem nyújtottak be írásos kifogást. Illetve ha nem is volt kifogásuk, az összeget mégsem fizették be. Viszont ezáltal a határozat jogerőre emelkedik, és az ügy a végrehajtási jogsegély értelmében átkerül a magyar hatóság jogkörébe. Mivel a rendőrségnek nincs lehetősége más tagállamban folytatott eljárás felülvizsgálatára, következésképpen a pénzbírságot és az eljárási költséget 30 napon belül kell befizetni.

Hogy ilyen ne történjen, utazás előtt javasolják, hogy fogadjanak meg a járművezetők néhány tanácsot. Mindig tájékozódjanak az adott ország közlekedési szabályairól! Tartsák is be azokat! Ha kipostázzák a bírságról a tájékoztatást, akkor a kiszabó ország internetes honlapján az ügyszám beírásával lehet betekinteni az ügy adataiba (különös tekintettel a fényképre). Ha nincs kifogás, az összeget mihamarabb be kell fizetni. Ha nem ért valaki egyet, akkor írásban nyújtson be jogorvoslati kérelmet, melyhez csatolja az esetleges bizonyítékokat (autóról készült fotó, adásvételi szerződés stb.)

(A borítóképen: Külföldön is bármikor készülhet fénykép)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában