Óraátállítás 2021

2021.03.27. 15:30

Most jön el a mínusz egy óra alvás éjszakája

Újra itt van a már megszokott, de sokak által nem kedvelt óraátállítás. Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás!

Bacsó István

Fotó: Kozma István

Ne felejtsük el vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára előreállítani az órát! Ekkor kezdődik a nyári időszámítás.

Volt remény rá, hogy ez lesz az utolsó átállítás, mert az Európai Parlament 2019 tavaszán támogatta az óra­átállítás megszüntetését célzó bizottsági javaslatot, a kezdő dátumot pedig 2021-ben határozta meg. Az egyes tagországoknak maguknak kellett volna eddig az időpontig eldönteniük, hogy mit választanak. Maradnak a „téli” időszámításnál, vagy átállnak a „nyárira”? Immár véglegesen.

Megy még a latolgatás

A nemzeti hatáskörbe utalt választások és döntések azonban elmaradtak. „A magyar kormány még nem döntött a kérdésben. Magyarország nyitott arra, hogy ha az európai uniós többség egyetért, akkor eltöröljék az óraátállítást, de egyedül nem hozhat ilyen döntést” – nyilatkozta erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Aki azt is elmondta, hogy széles körű egyeztetéseket szeretnének a döntés előtt a kérdésről az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal annak érdekében, hogy az egységes piac működését ne forgassa fel az, hogy egyes országok a téli, míg mások a nyári időszámítás mellett döntenek. A magyar kormány a nyári időszámítást tartja jobbnak. Ezt fogják javasolni, de közös álláspontra van szükség. „Senkinek nem érdeke, hogy például Ausztria és Magyarország az eltérő választás miatt különböző időzónába kerüljön.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában