Digitális oktatás

2021.03.26. 11:30

Megnéztük, mi a helyzet az óvodai, iskola ügyeletekben

Országos szinten növekedett az ügyeletben lévő gyermekek száma, megyénkben változó a helyzet.

Hegyi Erika

20210317 Szeged Szeged Gedói óvoda ügyeletes a városban fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Forrás: MW

Fotó: Török János

Az iskolai felügyeletre szoruló diákok száma megduplázódott, az óvodásoké pedig két és félszeresére nőtt egy hét alatt országos szinten. A koronavírus-járvány erősödése miatt március 8-ától az általános iskolák és az óvodák is digitális oktatásra tértek át. Csak azok a szülők kérhetik az intézményi felügyeletet, akik semmiképpen nem tudják megoldani, hogy gyermekük otthon maradjon.

Több miskolci intézményben is érdeklődtünk. A megyeszékhely egyes óvodáiban az a tapasztalat, hogy az országos trendnek megfelelően emelkedett az ügyeletben lévő gyermekek száma, máshol azonban néhány gyermekre kellett csak felügyelniük a pedagógusoknak az elmúlt három hétben.

Muszáj dolgozni

Vidéki településeket is kerestünk. A parasznyai Pitypalatty-­Völgyi Csicsergő Óvodában Kovács Katalin óvodavezetőtől megtudtuk, 60 növendékük közül 10-12-en vannak bent most is az intézményben. Ők azok a gyerekek, akiknek a szülei semmiképpen nem tudták megoldani az otthoni felügyeletet. Van olyan édesanya, aki az első hetekben még otthon tudott maradni, de aztán jelezte, hogy behívták dolgozni. Vannak olyan szülők, akik nem dolgoznak, mások gyesen vannak otthon, úgyhogy náluk nem probléma a gyermek felügyelete. Az azonban nem jellemző, hogy az óvodásokat el tudnák vállalni a nagyszülők, mivel ők is dolgoznak, jelezte az óvodavezető. Hozzátette: azonban a mostani óvodazárást könnyebben vették a családok, mint a tavalyit.

A tiszaújvárosi Szivárvány Óvoda négy telephelyen működik. Összesen 436 növendékük van, közülük csak 15-20 gyermek igényel felügyeletet, tudtuk meg Micskiné Bodó Erzsébet óvodavezetőtől. Jelezte: vannak olyan szülők, akiknek most is muszáj dolgozniuk, hiszen a boltoknak, a gyógyszertáraknak, az egészségügyi intézményeknek működniük kell.

Göncruszkán és környékén viszont minden szülő megoldotta gyermeke felügyeletét, mert a település református iskolájában és óvodájában egyetlenegy növendék sincs a március 8-ai zárás óta, tudtuk meg Beidek Endre intézményvezetőtől. Bár az ügyeletet meg tudnák oldani, mert az intézményekben mindig tartózkodik bent pedagógus, de úgy tűnik, nincs rá igény.

– Természetesen a zárás előtt kértük a szülőket, hogy mindenképpen csak akkor igényeljék az ügyeletet, ha semmiképpen nincs más lehetőség. A járvány visszaszorítása szempontjából ugyanis fontos, hogy minél kevesebb legyen a személyes kontakt – fogalmazott az igazgató.

Negyven iskolában

Nincs nagy igény az ügyeletre a Miskolci Tankerületi Központhoz tartozó iskolákban sem. Dr. László István tankerületi igazgató portálunkat arról tájékoztatta, hogy igazodva a vonatkozó jogszabályi előírásokhoz, a Miskolci Tankerületi Központ mind a 40 általános iskolájában biztosítja a gyermekfelügyelet, amennyiben erre igény van. „Azonban megkérjük a szülőket, hogy csak a legszükségesebb esetben azok éljenek ezzel, akiknek a munkavégzésben vagy a védekezésben való részvétel miatt elengedhetetlenül szükséges” – fogalmazott.

Megtudtuk: ezen a héten hétfőn 22 iskolában 104 gyermek, kedden 24 iskolában 125 gyermek felügyeletét biztosították, amely nem éri el az összes tanulói létszám 1 százalékát sem. Az eddigi adatok alapján nincs olyan intézményük, ahol a felügyeletet igénylő tanulók létszáma meghaladja a 15 főt.

Három gyerekkel

Emese, aki azt kérte, hogy a teljes nevét ne írjuk meg, háromgyermekes édesanya. Mint mondta, a legnagyobb gyermeke már gimnazista, úgyhogy ő önállóan tanul. Laptopja is van, aminek segítségével részt tud venni a digitális órákon. A két általános iskolással azonban nehezebb a helyzet, mert a családnak egy asztali számítógépe van. Ezt a két alsós felváltva használja, nem kevés vitával kísérve. Szerencsére Emesének biztosított a munkahelye egy laptopot, ő azon dolgozik otthonról, már amikor tud a gyerekektől. Annyi segítsége van, hogy az édesanyja, aki már megkapta az első oltást, a családnak mindennap megfőzi az ebédet.

– Nehezebb így az élet, de tudom, hogy erre most szükség van. Hiszen ha nem vagyunk fegyelmezettek, soha nem lesz vége a járványnak – fogalmazott az édesanya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában