hadiipar

2021.03.27. 17:30

Meglehet az első hadiipari fecske

Csöbör Katalin ország­gyűlési képviselő keresi a hadiipari eszközök gyártásába bevonható megyénkbeli cégeket.

Szaniszló Bálint

Csöbör Katalis és Fignár Imre

Fotó: Bujdos Tibor

Magyarországon újraépülőben van a hadianyagipar. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelt fontosságúnak tartja a hazai gyártóbázisok kialakítását.

Vannak hagyományaink

Borsod-Abaúj-Zemplén megye is komoly hagyományokkal rendelkezik a fémmegmunkálásban, gépiparban és a vegyiparban is, így van esély rá, hogy itt is legyenek fegyvergyártásban közreműködő gyárak, üzemek. Ráadásul a hadiiparban jelentős szerepet játszottunk a szocialista időszakban, az egykori Diósgyőri Gépgyárban fegyvergyár működött, Sajóbábonyban, a vegyipari komplexumban pedig lőport állítottak elő.

Csöbör Katalint, Miskolc és környéke fideszes országgyűlési képviselőjét kérte fel Palkovics László miniszter, hogy mérje fel, megyénkben mely vállalkozások tudnának kapcsolódni a hadiipari gyártáshoz.

Jelentős tudásbázis

„Zalaegerszegen van már egy ilyen bázis, de a városnak és környékének nincsen tudásbázist biztosító egyeteme – mondta Csöbör Katalin. – A Miskolci Egyetem viszont szinte kimeríthetetlen szürkeállománnyal rendelkezik, amely egy ilyen precíziós gyártási kultúrát kívánó ágazatnak, mint a hadiipar, nagy segítségére lehet. Az elkövetkező hetekben azokat a cégeket, vállalatokat látogatom sorra, amik számításba jöhetnek egy ilyen gyártási láncban való részvételhez. Ez egy hosszú-hosszú folyamat, amikor bejelentjük, hogy lesz ilyen, az nem azt jelenti, hogy másnapra kész is van. A hadiipar követelményei komolyak, azoknak mind meg kell felelnie a cégeknek. Szerencsére már vannak jócskán jelentkezők. Itt nem nagy sorozatban gyártott alkatrészekről van szó, itt a kis széria, de az igen nagy precizitás a lényeg. A munkát tehát elkezdtük, és már az első fecske, az első potenciális cég is megvan, ez a miskolci HD Tools Kft., amelyet a Miskolci Egyetemen végzett fiatal mérnökök alapítottak.”

Sikersztori

„A HD Tools máris több nagy cég beszállítója lett, önerőből, saját fejlesztésekkel alakították ki gyártási kultúrájukat és sikeresen célozták meg a precíziós gyártóeszközök előállításának szegmensét. Reméljük, idővel a hadiipar beszállítói lehetnek” – mondta a képviselő.

(A borítóképen: Csöbör Katalin és Fignár Imre, a cég egyik ügyvezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában