elmaradás

2021.03.03. 09:00

Még egy hétig kifizetheti tartozását

Ha érvénytelenné vált a tajszáma, a járulék­ügyét még március 10-ig rendezheti.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csak március 10. után adja át a több mint hat hónapnyi járuléktartozással rendelkezők adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK). Bár a Covid–19-vírus elleni védőoltást ingyen biztosítja a kormány az igénylők számára akkor is, ha az egészségügyi hivatal érvénytelenítette tajszámát a tartozás miatt, azonban az egyéb állami egészségügyi szolgáltatás már nem vehető igénybe ingyenesen. A NAV adatai szerint 75 588 adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hathavi mértékét. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a ténylegesen érintettek száma ennél jóval kevesebb. A nemrégiben kiküldött figyelemfelhívó és tájékoztató levelek hatására további csökkenésre számít. Hozzátette: „a tartozók fele hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig – annak ellenére, hogy kellett volna – nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek, esetükben utólag van lehetőség a tartozás törlésére.”

Az orvos bármilyen ellátás előtt ellenőrzi, hogy páciense szerepel-e az egészségbiztosítónál az ellátására jogosultakról vezetett nyilvántartásban. Amennyiben a jogviszony-ellenőrző nem zöld vagy sárga, hanem piros – taj érvényes, jogviszony rendezetlen – jelzést mutat, a beteget azonnal informálják, az orvos az ellátást azonban nem utasíthatja el. Az érintett a jogviszonya rendezését a továbbiakban elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül vagy a kormányhivatalhoz fordulva kezdeményezheti. 2021. január 1-től az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege 8000 forint.

(A borítóképen: Orvosnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában