Igazi túlélő

2021.03.11. 17:30

Magdus néni 106 éves lett és legyűrte a covidot

Legyőzte a koronavírust, a szülinapján pedig dalra fakadt az idős asszony.

Hegyi Erika

Fotó: Olvasónktól

Ha nincs járvány és a járvány miatti szigorú szabályok az idősotthonokban, akkor Varga Pálné Magdus néni a 106. születésnapját valószínűleg népes családjával ünnepelhette volna. Így azonban csak az egyik lánya, Laczkó Emilné Magdolna lehetett ott vele az ünnepségen március 5-én.

Nemrég azért írtunk Magdus néniről, mert decemberben kiderült, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje, a családja meg is ijedt, de az idős asszony tünetek nélkül vészelte át a fertőzést.

A szülinapot is rendkívüli óvintézkedések mellett lehetett megtartani a Tiszáninneni Református Egyházkerület Encsi Idősek Otthonában. Magdolnának be kellett öltöznie teljes védőfelszerelésbe, anorák, maszk, kesztyű.

Én egy szívhez szóló verset mondtam édesanyámnak – Laczkó Emilné Magdolna

Azt gyanítja, hogy az édesanyja nem is ismerte meg, mert végig magázta. Volt azonban torta, és az idősotthon ápolói is köszöntötték az intézmény legidősebb lakóját. Énekeltek neki egy szép, református éneket, majd az otthon vezetője mondott köszöntőt. Átnyújtotta az encsi polgármester és az önkormányzat idősotthona által küldött oklevelet, valamint egy bekeretezett fotót, amin Magdus néni is rajta van.

– Én egy szívhez szóló verset mondtam édesanyámnak. Úgy kezdődött, hogy „106 éve jöttél erre a világra,/ Bátran elmondhatod, nem éltél hiába./ Vannak gyermekeid, vannak unokáid, /Sok ember ilyenre mindhiába vágyik./ Kérjük a jó Istent,/ Tekintsen le terád,/ Élj köztünk sokáig!/ Ezt kéri a 78 tagú család.” Aztán megsimogattam az édesanyámat, megpuszilgattam a fejét, maszkban persze. Ő csak annyit mondott, hogy már nagyon idős, fáradt, de tudta, hogy ez a nap róla szól, mert teli torokból rázendített két nótára is. Felvágtuk a tortát, megetettem, megitattam az édesanyámat. Vittem neki csomagot, annak is nagyon örült – mesélte Magdolna.

Sajnálja, hogy a család nem lehetett ott, de az utóbbi hetekben ő is csak plexifalon keresztül tudott beszélgetni az édesanyjával.

Magdus néni fiatal korában sokat dolgozott, 6 gyermeket nevelt föl, de szeretett nótázni, táncolni, bálokba járni. Ma már 13 unokája, 23 dédunokája és 14 ükunokája van.

(A borítóképen: Magdus néni a 106. születésnapján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában