Digitális oktatás

2021.03.19. 19:30

Kötelező az ingyenes internetet biztosítani

A szolgáltató értelmezése szerint nem lehet a számlázás után érvényesíteni a kedvezményt.

Horváth Imre

20210316 Zomba Mózer Fanni digitális oktatás közben. Foto: Mártonfai Dénes MD Tolnai Népújság

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Mártonfai Dénes

A veszélyhelyzet ideje alatt a digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint az ingyenes internet­elérést biztosító kedvezmény 2021. március hónap tekintetében az alapfokú nevelés-oktatást folytató köznevelési intézménnyel fennálló jogviszonyra is igénybe vehető, egyszer 30 napra.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta: azt szeretnék, ha a magyar családoknak minél kevesebb terhet okozna a járványhelyzet, ennek érdekében tették elérhetővé tavaly ősszel a középiskolás tanulók és pedagógusok számára az ingyenes internetet, és ezért bővítettek ki most a lehetőséget az alapfokú köznevelési intézmények összesen közel 800 ezer diákjára és tanárára is.

Enyhítenek a terheken

A koronavírus-járvány harmadik hullámának megérkezésével, a fertőzés terjedésének lassítása érdekében újabb veszélyhelyzeti intézkedések bevezetése vált szükségessé. A családok terheinek enyhítése céljából 2021 márciusára ingyenessé tették a helyhez kötött internet hozzáférést az alapfokú köznevelési intézmények tanulói, pedagógusai számára. A középfokú köznevelésben és a szakképzésben résztvevők régebben fennálló kedvezményét pedig újabb 30 nappal hosszabbították meg. A kedvezményre jogosult előfizetők egyéni szolgáltatójuknál kezdeményezhetik a szolgáltatási díj jóváírását.

Olvasóink azonban több településről is jelezték: nem tudják igénybe venni az ingyenes internetet, ugyanis a szolgáltatójuk elutasította az erre irányuló kérésüket arra hivatkozva, hogy a márciusi számlákat már a kormányhatározat előtt kiküldték, és visszamenőleg nincs lehetőség a kedvezmény érvényesítésére.

Jogszerűen

Megkeresésünkre Oláh Gábor, az Oláh és Társa Kft. ügyvezetője elmondta, cégük jogszerűen, a kormányhatározatnak megfelelően jár el.

– Tavaly ősszel a középiskolásoknak még tudtuk biztosítani az ingyenes internet lehetőségét, azonban, az év elején a kormányhatározat módosításra került, és van benne egy mondat, miszerint a kedvezmény jóváírása a számla kibocsátását követően nem érvényesíthető. A mostani kormányrendelet megjelenésekor már kiszámláztuk a március havi díjakat, ez pedig utólag, éppen a jogszabály miatt már nem visszavonható vagy módosítható, a kedvezményt pedig csak március hónapra lehet biztosítani. A számlázási rendszerünkön nem tudunk változtatni, nekünk a hónap első napjaiban ki kell állítanunk a számlákat a hatályos jogszabályok szerint, azzal sértenénk törvényt, ha nem így tennénk – magyarázta a cégvezető.

Érdeklődtünk az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál az eset kapcsán, az ő állásfoglalásukat kérve. Megkeresésünkre a következőt válaszolták:

„A kormányzati szándék a kérdésben egyértelmű, a szolgáltatók március hónapra kötelesek ingyenesen biztosítani az otthoni internet-előfizetést mindenki számára, akit az általános iskolákban elrendelt digitális oktatás érint. Egyetlen szolgáltató sem bújhat ki önkényes jog­értelmezéssel a rendelkezés végrehajtása alól. A kormány megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a díjmentességgel minden érintett élhessen”.

(A borítóképen: Sok családot érint a digitális oktatás, és így a kedvezmény is)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/digitalis-oktatas-ingyen-nettel-4739674/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában